Fremtidens godsejer skal udvikle til hele verden

En mia. kinesere venter: Godsejere skal lære at produktudvikle og være mere udadvendte.

Den klassiske godsejer uddør med den nuværende generation. I stedet kommer der en ny type, der bruger langt mindre tid på godskontoret, men går mere ind i udvikling af virksomheden, nye produkter og helt nye markeder. Samtidig skal de være klar til at være ansigtet udadtil. Et gods har en brand-værdi, som mange forbrugere ser op til ude i verden. Igennem et åbent forhold til medierne kan fremtidens ejere formidle nye og spændende historier, som bidrager til godsernes overlevelse.

Det mener Peter Bernstorff, i dag selvstændig konsulent, men en gang i fremtiden greve på Gyldensteen ved Bogense.

Verdens næstældste erhverv

Det er stadig hans far Frants Bernstorff-Gyldensteen, der er lensgreve på godset og bærer det fulde ansvar. Peter Bernstorff, der er 36, har dog øvet sig og bidraget til forretningen ved at være med i den bestyrelse, der skulle bringe godset sikkert gennem finanskrisen. Han driver i dag en konsulentvirksomhed sammen med sin kone, men er også bevidst om sin fremtid på godset.

»Jeg tror, at mange fremover vil være godsejer ved siden af et godt job. Vi har en smuk hovedbygning fra 1640, men så starter vi også med en mio. kr. mindre på bundlinjen, når vi har taget hånd om den, i forhold til, hvis vi bare drev jorden,« siger han.

Samtidig er der dystre udsigter for det, han kalder »verdens næstældste erhverv« - landbruget.

»Der skal ikke ske meget i verden, før økonomien bliver presset for landbruget. Måske skulle man istedet forfølge nogle globale trends, som at blive fødevare-destination, eller vende sig mod fjernøsten,« siger han.

Når han ser, hvordan hans far driver Gyldensteen, ligger det ikke op ad den karriere, han og hans kone har lyst til.

»Med det liv, vi vil have, må vi have en sekundær indtægtskilde. Mange i min generation bliver advokat eller ingeniør og har gods i weekenden. Det vil vi ikke. Vi vil være egne chefer og selvstændige,« fastslår han.

Nye markeder

Gyldensteen har i dag specialiseret sig i at dyrke løg til konsum. Desuden producerer de specialprodukter som græskar og æblecider, der sælges igennem eget handelshus.

»Hvorfor ikke bruge det handelshus, vi har opbygget, til at udforske nye markeder udenfor Danmark? Der er én mia. kinesere, der ser op til danske produkter. Det vil jeg rigtigt gerne udforske,« siger han.

På det punkt har han glæde af sin baggrund som uddannet kaospilot og erfaring med arbejde i udviklingsbranchen i både Afrika og USA. Men han har også et andet syn på presse og udadvendthed end den klassiske godsejer.

»I forretningsudvikling og oplevelsesøkonomi er der stor værdi i at have positivt forhold til pressen. Det ligger ikke så meget til den forrige generation. Jeg er nok mere åben over for selv at komme ud og præsentere de nye brands. Det trækker på en eller anden måde mere opmærksomhed, hvis godsejeren selv præsenterer de nye produkter, end hvis det er det er en medarbejder,« siger han.

Faktaboks

Gyldensteen i dag

  • Har satset på spiseløg og græskar og dyrker cirka 300 hektar deraf
  • Gyldensteen er dermed en af Nordeuropas største udbydere af løg og græskar
  • Etablerede i 2001 æbleplantage og producerer bl.a. æblecider
  • Skovbruget drives efter det internationale regelsæt for bæredygtigt skovbrug

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle