Frygter at afgift kvæler liv på landet

Beboere i et dårligt isoleret hus på landet kan regne med, at varmeregningen stiger 10.000 kr. om året på grund af brændeafgift.

Afgift på brænde, sådan som regeringen har foreslået, og som de fleste af Folketingets partier går ind for, er det rene vanvid. Det mener blandt andre Dansk Skovforening, der sammen med en række andre interesseorganisationer har haft stort held med en ny Facebook-side.

Stop Brændeafgiften, hedder siden, der på blot 10 dage har fået flere end 7.500 til at klikke »Synes godt om.«

Den store succes kommer ikke bag på Martin Einfeldt, informationschef i Dansk Skovforening.

»Det er det rene vanvid, fordi loven fremmer alt det, som man politisk ellers vil modarbejde,« siger han.

Det er for eksempel salg af sort brænde, grænsehandel samt afbrænding af urent (giftigt) træ, og samtidig vil det øge CO2-udledningen.

»Men det allerværste er, at det angriber livet på landet,« understreger han.

Leje baseret på brænde

Mange huse på landet er ældre, dårligt isolerede og forholdsvis billigt til leje. Til gengæld foregår opvarmningen med træ, der købes billigt, og folk der selv kan skære og kløve det, så de får en overkommelig varmeregning.

»Der er ikke mange andre muligheder for opvarmning, for det er ikke folk, der har råd til at investere i sol-, vind- og jordvarme,« tilføjer Martin Einfeldt.

I skovene er mange udlejninger baseret på, at husene kan varmes op med brænde.

»Vi har skovejendomme, der siger, at de mister lejerne i gamle landarbejderboliger, som er vant til at få kastet brænde i nakken, så de kan varme op til en rimelig penge,« siger han.

Den slags boliger vil komme til at stå tomme, og det vil fremme affolkningen af landdistrikterne.

Afgiften vil også komme til at ramme hesteejere, der strør med træpiller, hvor prisen stiger med 30 procent. Ganske vist vil man kunne få afgiften refunderet, hvis man har betalt mere end 5.000 kr. i afgifter, men det svarer immervæk til 7,7 ton træpiller, og så meget bruger de færreste.

Rammer også halm og træpiller

Afgiften rammer ikke kun brænde men også halm, træpiller, flis og anden biomasse. Til eget brug er skaden begrænset, men det vil kræve et kæmpe bureaukrati, hvis man sælger halm, brænde og lignende til naboer.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle