Frygter store stigninger på én gang

Ifølge Henrik Brix er der både gode og mindre gode elementer i forslaget til den nye DanAvl-strategi.

"Jeg er oprigtig bekymret for, om en forhøjelse af afgiften fra 15 til 50 kroner på én gang vil ødelægge vores eksport." Sådan lyder det fra Henrik Brix, der er formand for DAO, opformeringsbesætningerne.

Han frygter, at det i stedet bliver omsætterne af avlsdyr der vil presse prisen på poltene ned, i stedet for at få en større pris hos slutkunden. Dermed bliver det de danske polteproducenter der kommer til at yde rabatten.

Men intentionen i oplægget - af få en højere betaling for danske avlsgener - er Henrik Brix enig i.

"I dag eksporterer vi 100.000 af de 500.000 polte vi laver i Danmark," siger han og ser gerne, at resultatet af den nyligt offentliggjordte tyske Warentest, der placerede danske polte som en klar vinder, bliver udnyttet i markesføringen.

"Strukturen omkring salg af polte er meget anderledes i Tyskland sammenlignet med Danmark, men jeg håber, at vi med resultatet fra den tyske Warentest får lettere ved at overbevise ikke blot den enkelte svineproducent men også tyske omsættere om, at vi faktisk er de bedste," siger Henrik Brix der gentager, at han kan frygte en stor stigning i afgiften på én gang.

"Husk på, der også er krise i de andre lande," siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle