Fugleinfluenza: 25.000 høns gasset, ingen nye tilfælde

Stor rugeægs-besætning aflivet mandag efter udbrud af fugleinfluenza på en gård ved Randers. Eksportmarkeder havde torsdag endnu ikke reageret med nedlukning.

Der er ved redaktionens slutning torsdag eftermiddag ikke konstateret nye udbrud af fugleinfluenza i Danmark, siden prøver fra Statens Serum Institut mandag viste, at en hønsebesætning i Tustrup ved Randers var ramt af den smitsomme fugleinfluenza H5N8.

De 25.000 høns i rugeægsbesætningen er nu aflivet.

Eksportmarkederne havde torsdag endnu ikke reageret, og fjerkræproducenter landet over har derfor ikke oplevet de forventede prisfald, som vil komme, når eksportmarkederne i tredjelande forventeligt lukker med i mindst tre måneder.

»Der er en vis forsinkelse i reaktionerne, men man må klart forvente, at de kommer«, siger Martin Hjort Jensen, formand for Landbrug & Fødevarer Fjerkræ.

Skal være årvågne

Fjekræformanden glæder sig over, at den smitsomme fugleinfluenza indtil videre kun har angrebet en enkelt besætning.

Men det faktum, at virussen ramte en kommerciel og indegående besætning i en ny og topmoderne stald med 25.000 høns demonstrerer, at ingen kan vide sig sikker.

»Risikoen for, at der kommer en mere, er selvfølgelig til stede. Det betyder, at vi skal fortsætte med at være voldsomt årvågne i forhold til, hvordan vi håndterer vores besætninger. Det oplever jeg heldigvis, at vi får god opbakning til, også fra hobbyfolket«, siger Martin Hjort Jensen.

Ikke som mink

Uden om den ramte rugeægsbesætning ved Randers har Fødevarestyrelsen etableret en tre- og en 10 kilometers zone, hvor besætningsejere skal følge særlige regler i den kommende tid.

Bl.a. vil det i en periode være forbudt at sælge eller flytte æg, kyllinger, høns og andre fugle til eller fra ejendomme uden tilladelse fra styrelsen.

Det lyder besværligt, men i praksis fungerer det fornuftigt, vurderer Martin Hjort Jensen.

»Heldigvis er der tale om zoner, der adskiller sig væsentligt fra de minkzoner, vi har hørt en masse om på det seneste. Her der tale om observationszoner, hvor der er skærpet opmærksomhed. Men det er kun syge dyr, som i den ramte besætning, der bliver slået ned«.

Der er restriktioner på kørsel ud og ind af zonerne, men rugerier, slagterier og foderleverandører kan færdes efter de retningslinjer, de har fået fra Fødevarestyrelsen.

»Vi kan både få foder ind og dyr ud under de skærpede retningslinjer«.

Har prøvet det før

Også på en anden måde adskiller situationen med fugleinfluenza sig markant fra mink-forløbet, siger Martin Hjort Jensen. Modsat minksagen har både fjerkræ-sektoren og myndigheder før stået over for et udbrud af fugleinfluenza.

»Det betyder, at både vi som branche og myndighederne ved, hvem der gør hvad og hvornår. Fødevarestyrelsen har simpelthen en manual, der kommer ned fra reolen«, siger Martin Hjort Jensen.

»Så selv om det er noget skrammel, har vi været der før, og vi er også kommet videre derfra. Det giver noget ro«.

Faktaboks

25.000 høns gasset

  • 25.000 høns i en rugeægsbesætning syd for Randers blev mandag gasset af Fødevarestyrelsen.
  • De var ramt af den smitsomme fugleinfluenza H5N8. Der er ikke konstateret andre udbrud i dagene efter.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle