Fynsværket bygges om - det mangler halm

Kun knap halvdelen af den mængde halm, leverandørerne har kontrakt på, kan komme til kraft- og varmeværkerne. Vattenfall bygger Fynsværket om til fyring med træflis.

Kun godt halvdelen af de i alt 300.000 ton halm, som energiselskabet Vattenfall skulle have modtaget i dette fyringsår, bliver rent faktiske leveret. Det våde høstvejr har betydet, at landmændene ikke kan levere de mængder halm, de ellers har forpligtet sig til via deres kontrakter. Derfor bygger Vattenfall nu det ret nye halmfyrede værk i Odense om, så der også kan fyres med træflis.

"Vi må simpelthen lukke værket, mens vi bygger om. Det kommer til at koste nogle millioner kroner, og det er også ærgerligt for halmleverandørerne. Men vi vil være sikre på, at vi kan levere varme til kunderne i Odense og omegn," forklarer Marianne Sparrevohn, kommunikationschef i Vattenfall.

Fynsværket aftager godt 200.000 ton halm om året, mens Vattenfalls andet halmfyrede værk, Avedøreværket ved København, tegner sig for 100.000 ton. Her bliver halmen sejlet til fra Køge i form af piller, der produceres i byen. Når halmen til Avedøreværket slipper op i løbet af året, vil det bliver erstattet af træpiller.

Dong efterlyser mængder

Også den anden store aftager af halm til kraft-varmeforbrug, energiselskabet Dong, mangler halm i år. Selskabet bruger i almindelige år godt 600.000 ton.

Indkøbschef Niels Bojer efterlyser leverandørernes indmeldinger om, hvor megen halm de kan levere i forhold til de mængder, de er forpligtet til i deres kontrakter.

"Vi har behov for at få at vide, hvilke mængder vi kan regne med, ellers må vi gå ud fra, at leverandørerne kan leve 100 procent op til kontrakten," pointerer Niels Bojer.

Husdyr mangler også

I øjeblikket vurderer Videncentret for Landbrug, Planteproduktion, at der i år kun vil blive bjærget mellem 1,7 mio. og 2 mio. ton halm, dvs. knap halvdelen af de mængder, der årligt bruges til energi, foder og strøelse. Hvert år bjærges der omkring 3,4 mio. ton.

Danske Halmleverandører og energiselskaberne regner med at have det fulde overblik over halmsituationen i næste uge.

Derefter vil parterne se på, om noget af den halm, der er beregnet til el og varme, kan sendes tilbage til husdyrbedrifter som nu er i knibe ved udsigten til, at der ikke er halm nok på markedet.

På landbrugsavisen.dk kan man se, hvor mange landmænd der ønsker at købe halm. Ved redaktionens slutning onsdag var det 23.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle