Gassen gået af Vions vækstballon

Efter kraftig vækst i Europa inden for få år, så koncentrerer hollandske Vion sig i øjeblikket om at konsolidere forretningen, der fortsat er væsentligt større end Danish Crowns.

Med store opkøb over en kort årrække, så har hollandske Vion Food Group etableret sig som Europas største kødvirksomhed foran danske Danish Crown.

Både i Storbritannien og Tyskland møder dansk svinekød stærk konkurrence fra det hollandske selskab, som bl.a. også sælger store mængder okse- og kyllingekød.

Men i det netop offentliggjorte regnskab er omsætningen faldet med to procent til 66 mia. kr. Og i de kommende år skal virksomheden bruge mere energi på at konsolidere sig end at vokse.

Samtidig har Danish Crown en erklæret målsætning om at vokse inden for samme periode.

"Det er ikke længere vores prioritet at ekspandere men at tilføre værdi til vores nuværende aktiviteter," skriver Vion i den netop offentliggjorte årsrapport.

Nedgangen i omsætningen præges også af, at Vion har frasolgt selskabets kyllinge-aktiviteter i Thailand og australske aktiviteter i 2009.

Presset marked for svinekød

Selskabet øgede i 2010 overskuddet med 30 pct. til små 600 mio. kr., hvilket er et lavt niveau i forhold til bundlinjen hos Danish Crown.

Til sammenligning har Danish Crown netop leveret et halvårsresultat for første del af 10/11, som er større end hele Vions overskud for 2010.

Vion opgiver konkurrencen på især svinekødmarkederne på "hjemmebanerne" i Holland, Tyskland og Storbritannien for særdeles hård, mens det var lettere at øge omsætningen i koncernens ingrediensdel med animalsk fedt og gelatine.

Markedsandelen for okse- og kyllingekød blev også forbedret i Tyskland og Storbritannien.

Selskabet har langt fra samme svinekødeksport til tredjeverdenslande, som Danish Crown har. Til gengæld lykkedes det Vion at øge afsætningen af svinekød til Rusland, og i de kommende år ønsker hollænderne at øge afsætningen af svinekød til Kina og andre asiatiske markeder.

I 2010 sænkede Vion nettogælden med små 400 mio. kr. til et niveau omkring 5,6 mia. kr.

Hovedaktionæren, den hollandske landboforening Dutch Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie(ZLTO), får nu udbetalt omkring 120 mio. kr. i overskudsdividende.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle