Generationsskifter kan være en særdeles god forretning

Siden liberaliseringen af landbrugsloven har der været en stigende interesse for danske landbrug fra eksterne investorer.

Der er mange ubekendte i ligningen om kapitalfondes indtræden i dansk landbrug, men generationsskifterne åbner absolut muligheder for afkast, hvis forholdene er rigtige.

Sådan lyder vurderingen fra René Moody Nielsen, afdelingsleder i afdelingen for Ejerskifte og selskaber i Seges.

»Der er muligheder for at gøre gode handler for både køber og sælger med tanke på de mange generationsskifter, vi ser frem mod. Men det kommer selvfølgelig an på, hvordan ejerskabet fordeles, og hvor stort et afkast de forventer, for meget vil jo afhænge af noteringerne, og om det er de rigtige folk, der driver bedrifterne«, siger René Nielsen.

Får enderne til at mødes

Han er til daglig i kontakt med bedrifter, der står over for generationsskifter, og han fortæller, at parter på begge sider af forhandlingsbordet er løsnet op i forhold til tanken om at sælge til eller købe bedrifter sammen med kapitalfonde og eksterne investorer.

»Den økonomiske situation har gjort det utrolig svært at få pengeinstitutterne til at komme med finansiering, og det får de yngre landmænd til at kigge på andre muligheder. Selvom de har været gode til at spare op, er opsparinger på en enkelt eller to millioner jo en dråbe i havet. Og så er ekstern kapital en måde at få enderne til at mødes«.

Interessen udefra stiger

I 2013 meldte AP Pension sig på banen og stod klar med godt en millard danske pensionskroner, som skulle ud at arbejde gennem opkøb af bl.a. landbrugsvirksomheder.

Det har indtil videre resulteret i opkøb for mere end en halv mia. kr., og ifølge Bo Normann Rasmussen, adm. direktør i AP Pension, resterer der stadig mindst en lige så stor pose penge.

»Vi har omkring 600 mio. kr. til investeringer i dansk landbrug, og med årlige afkast på 4-6 pct. er vi tilfredse og ser absolut ind i at købe mere. Men gode landbrugsejendomme er en eftertragtet vare, og vi lurer lidt på, hvor og hvad vi helt konkret skal købe«, siger Bo Normann Rasmussen.

Han fortæller, at pensionskassen ser landbruget som et alternativ til obligationer og erhervsejendomme, og derfor er det også med de langsigtede briller, at de sidste underskrifter bliver sat på købsaftalerne.

»Vi er absolut langsigtede, og derfor har vi ikke en plan for at komme ud af investeringerne igen. Der vil altid være et behov for gode fødevarer, som vi producerer her i Danmark, og derfor kan det være, at vi har investeringen i både 10, 20 og 30 år«, siger han og forsikrer om, at en anden storspillers entré på markedet ikke vil rykke noget hos AP Pension.

»Vi tager det ganske stille og roligt, for vi har gode kontakter, som sørger for at invitere os ind til de handler, vi kan være interesserede i. Og jeg er sikker på, at der er nok at købe for os begge.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle