Genomisk selektion lukker tre tyrestationer

Tyrestationen Blaksmark ved Varde er en af tre tyrestationer i Norden, der skal lukkes, efter genomisk selektion har mindsket behovet for afprøvning af tyre dramatisk.

Langt færre tyre til afprøvning betyder nu, at Viking lukker tre tyrestationer.

En af dem er den kun godt syv år gamle Blaksmark ved Varde. Desuden samles alle Vikings aktiviteter i Sverige og Finland - et sted i hvert land, hvilket betyder, at en tyrestation ved Falkenberg i Sverige og Pieksämäki i Finland lukkes. Det er genomisk selektion, der gør det muligt at halvere antallet af afprøvede tyre. Med genomisk selektion kan Viking finde de bedste tyre umiddelbart efter fødslen.

"Vi sparer omkring en million euro årligt ved lukning af de tre tyrestationer. De penge vil vi i stedet bruge på forskning og udvikling af nye værktøjer," forklarer direktør i Viking Genetics Claus Fertin, der forventer at skulle tage afsked med i alt 13 medarbejdere. Blandt dem er tre ansatte på Blaksmark.

Eksplosiv fremgang

Genomisk selektion, der blev indført i 2008, har revolutioneret kvægavlen.

"Tingene er gået langt hurtigere, end vi havde ventet, og i de kommende tre - fem år vil der fortsat ske store ændringer," konstaterer Claus Fertin.

For Vikinggenetics betyder det, at virksomheden er blandt verdens bedste i et marked, der er præget af hård konkurrence.

"Vi er med i førerfeltet. Det skal vi også være for at kunne klare os i fremtiden," siger Claus Fertin.

"Det er helt afgørende, at vi handler nu, mens vi har kræfter og frihed til at udnytte mulighederne," siger han.

Stadig afprøvning

Trods genomisk teknologi tror Vikinggenetics ikke på, at man helt kan undvære den traditionelle afprøvning af tyre i fremtiden.

Det samme gælder de registreringer, som landmændene foretager. Registreringerne er en forudsætning for genomisk selektion og med til at øge sikkerheden for, at de beregnede avlsværdier også holder, når tyrene får malkende døtre.

Sættes til salg

Blaksmark, der blev taget i brug i december 2004, sættes til salg senere i år.

"Der er tale om et fremragende produktionsanlæg, og det vil være en lækkerbisken for en eller flere dygtige mælkeproducenter. Vi er dog godt klar over, at det i øjeblikket kan være svært at sælge så stort et anlæg. Men vi har tid at vente på den rigtige køber," siger Claus Fertin.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle