Giftig plante får frit spil i marken

Engbrandbæger vokser giftigt og uhæmmet i Danmark. Alligevel har Miljøministeriet ikke fokus på den.

I den nye handlingsplan fra Miljø- og Fødevareministeriet blæser de til kamp mod 14 invasive arter, der skal fjernes fra den danske natur. Alligevel er den giftige engbrandbæger undsluppet bøddelen. Den må kommuner og lodsejere selv fjerne.

Brandbæger-planten er naturligt forekommende, men har bredt sig til vejgrøfter samt græs- og brakmarker. Dens gift kan være dødelig for bl.a. kreaturer og heste. Dyrene undgår den friske plante, men når den er blandet i hø og ensilage, kan de ikke kende forskel.

»Vi har fået rigtig mange henvendelser fra bekymrede hestefolk i hele landet, der spørger, hvad de skal gøre. Mange har opgivet at luge dem væk, fordi de er så massive på deres arealer«, fortæller planterådgiver i Sagro, Erik Bjergmark.

Er allerede reguleret

Hesteejer Ulla Gottliebsen har i fire år været i krig med planten og mener, at ministeriet bør gribe ind. Hos Miljø- og Fødevareministeriet har de dog ikke nogen planer for den gule blomst.

»Ministeriet tager normalt ikke højde for planter, der er en del af den normale danske flora. Det kendte problem er, når engbrandbæger kommer med i høet. Det er allerede reguleret via foderlovgivningen ved, at det er ikke lovligt at sælge hø og lign., der indeholder giftige planter«, skriver Kim Boesen, teamleder i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen.

Ikke vores ansvar

Han uddyber, at de tager problemet alvorligt, men ansvaret ligger hos markejeren.

»Hvorvidt det er ’fair’ tager jeg ikke stilling til, men ministeriet gør generelt ikke noget for at standse en hjemmehørende plante – det er generelt kun de invasive arter. Bekæmpelse er lodsejerens ansvar, ligesom med andre for husdyr giftige planter«, lyder det fra Kim Boesen. En kortlægning af problemet eller bekæmpelsespligt kan han ikke spå om.

»Det er en politisk prioritering, om det skal undersøges, hvor udbredt en hjemmehørende plante er. Bekæmpelsespligt kan ikke afvises, men det giver nogle principielle overvejelser omkring, hvor bekæmpelsen skal forgå, og om bekæmpelse af en hjemmehørende planteart, hvor bl.a. en sommerfugl er afhængig planten, bør ske«.

Faktaboks

Det kan du gøre

  • Slå brakmarker, grøftekanter og andre naturarealer ved begyndende blomstring.
  • Etabler græsmarker, så der hurtigt er et tæt plantedække.
  • Brug en frøblanding med hvidkløver til brakmarker på lettere jordtyper.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle