Glimt fra dengang - på landet

Gode erindringer er værd at dele - og ny bog giver læserne mulighed for at sammenligne egne oplevelser med andres.

Landbrugets omstilling prægede i høj grad årerne 1945-1970. Marshall-hjælpen fra 1948 gav et stort boost. Heste som arbejdsredskaber forsvandt i en lind strøm fra stalde, der med tiden fik andre husdyr i store mængder. På godt og ondt ændrede livsvilkår sig.

I bogen om livet på landet i den periode deler kendte navne som bl.a. Nina Smith, professor i nationaløkonomi, Bente Scavenius, kunsthistorier, og Arne Rolighed, forhenvende sundhedsminister, minder.

Bente Scavenius voksede i 50erne op på Klintholm Gods og husker.

Husjomfru i 50 år

»Nogle af de bedste minder fra barndommen forbinder jeg med naturen, som er vidunderlig på Møn. Især elskede jeg foråret, når bøgen sprang ud. I min tidlige barndom blev Klintholm drevet med arbejdsheste. Vi havde otte-ti spand belgierheste, men de røg ud i 1947, da der blev anskaffet traktorer. Da jeg fik hest, var der kun nogle få skovheste og så havehesten.

»Jeg havde ingen huslige pligter og vidste intet om husholdning, da jeg flyttede hjemmefra. Der var jo husjomfru, unge piger, rullekone osv. ansat og også barnepiger, da vi var små. Husjomfruen, som hed Marie Poulsen, var der i mere end 50 år og blev en del af familien«, fortæller Bente Scavenius bl.a. i bogen.

Man kan bladre frem og tilbage i bogen og finde mange små historier om en tid, der på den ene side er langt væk, men som mange også husker glimt af. Mange illustrationer gør bogen let og indbydende at gå til. En oplagt gaveidé til alle, der husker lidt eller meget fra for mindst 50 år siden.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle