Global utryghed sætter bremse på eksporten

Eksporttal dykkede for årets første fem måneder. Og der kommere mere af det samme, forudser cheføkonom i L&F.

Den danske fødevareklynge eksporterede fra januar til og med maj for 63,464 mia. kr., hvilket er 2,4 mia. kr. mindre end samme periode i 2013.

Et stort og forventet dyk i priserne på minkskind i 2014 er hovedårsagen. Men flere eksporttal fra klyngen kan ventes at blive yderligere forringet i resten af året, forudser cheføkonom i L&F Thomas Søby.

»Den russiske boykot af en række fødevarer fra EU vil få en yderligere effekt,« siger Thomas Søby.

»De 3,5 mia. kr. som vi sælger varer for til Rusland, lyder ikke af meget i forhold til klyngens totale eksport på 156 mia., men effekten på priserne er alvorlig. Det har vi set på svinekød, og vi venter, at det samme vil ske på mælk.«

Ifølge Thomas Søby er der som en afledt effekt af ruslandskrisen også tegn på opbremsning i eksporten til lande som Tyskland og Italien.

Konflikter virker negativt

Dykket i eksporten og eksportværdien handler ikke alene om varer fra fødevareklyngen. Netop offentliggjorte udenrigshandelstal fra Danmarks Statistik for juni viser et eksportfald på hele 3,7 pct. i forhold til maj.

»Vi er inde i en periode med en broget global situation med mange konflikter - eksempelvis Ukraine, Syrien, Irak og Gaza. Global usikkerhed får altid økonomien og handlen til at bremse op, og den åbne danske økonomi med stor vægt på eksport er sårbar for den slags situationer,« siger Thomas Søby.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle