Gmo-majs med i officiel sortsafprøvning

Med de sædvanlige to års afprøvning kan glyphosatresistent majs være klar til danske landmænd i 2011.

Dyrkning af gmo-majs som kan tåle glyphosat kan være to år ude i fremtiden for danske landmænd. I år gennemføres nemlig for første gang officiel sortsafprøvning af Monsanto-sorten NK603, og med de sædvanlige to års afprøvning kan sorten blive klar til dyrkning i 2011, vurderer specialkonsulent Svend Petersen, Plantedirektoratet.

"Det forudsætter naturligvis, at sorten godkendes," siger Svend Petersen.

Det er første gang en genmodificeret sort er med i den officielle sortsafprøvning. Værdiafprøvningen af NK603 sker tre steder i Danmark, mens den såkaldte SES-afprøvning for Selvstændighed, Egnethed og Stabilitet skal udføres i Tyskland og Frankrig.

NK603 blev allerede i 2004 godkendt i EU som høstprodukt til import. Spørgsmålet om godkendelse til dyrkning ligger nu i EFSA som er EU's organ for fødevaresikkerhed. Derfra ventes godkendelsen at blive afvist i Ministerrådet for til sidst at blive godkendt i Kommissionen, hvilket sandsynligvis kan ske allerede i år.

"Man ved fra tidligere afstemninger, at et antal lande i Ministerrådet stemmer imod, men Kommissionen vil til sidst give grønt lys. Det har ansøgeren retskrav på, hvis dyrkningen er vurderet som sikker," siger Svend Petersen.

Amflora forsinket

Heller ikke gmo-kartoflen Amflora, der kun indeholder stivelsen amylopectin, og som derfor er et hedt ønske i stivelsesindustrien, kommer til dyrkning i EU i år. Sorten er allerede godkendt i EU-systemet, men den endelige beslutning er blevet forsinket, fordi EU's miljøkommissær ønsker at få en ny vurdering af brugen af et markørgen fra antibiotika i forædlingen af sorten.

Ifølge stivelsesindustrien vil brugen af en kartoffelsort med ren amylopectin forøge markedsværdien med 100-200 mio. euro om året. Svend Petersen oplyser, at Danmark sandsynligvis ikke ville blive blandt de første lande til dyrkning af Amflora.

smitt@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle