God høst og større økoareal betyder lavere priser

Især prisen på omlægningskorn dykker i år, erfarer landmænd og rådgivere.

Med en økologisk kornhøst, hvor udbytterne tegner over middel, og med større og større arealer ser det nu ud til, at priserne på økologisk korn og omlægningskorn falder.

En landmand fik i sidste uge et bud på 1,60 kr. for økologisk brødrug – en krone mindre end efter sidste års tørkehøst. Økologichef hos LMO, Per Mejnertsen, vurderer dog prisfaldet lidt mindre.

»Det er dog særligt omlægningskorn og særligt for rug, at prisen er under pres«, siger han.

Per Mejnertsens vurdering er et prisfald på 20 til 50 øre pr. kg. Mindre for bælgsæd.

»Det skyldes det glædelige, at der er en større produktion så lad os håbe, at det resulterer i billigere produkter til forbrugerne«, siger han.

Ifølge Landbrugsstyrelsen er det økologiske areal af de fire store kornarter da også vokset med næsten 20 procent. Med hektarudbytter over normalen sammenlignet med sidste års tørke-katastrofehøst må udbyttet stige dramatisk.

Overproduktion

Henning Fogh, adm. direktør i Danish Agro, peger på, at planteproduktionen er steget uden, at efterspørgslen til foder er fulgt med.

»Det er svært at finde alternative afsætningskanaler. På eksportmarkedet er vi oppe imod Italien, Ukraine og andre østlande, så det er svært at holde prisen høj«, siger han.

Også Steffen Blume, der er økologichef hos DLG, bekræfter prisfald, men med stor forskel fra art til art. Rug er faldet fra 2 til 1,50 kr. pr. kg.

»Det er primært rug, byg og triticale, der falder i pris. Hvede og havre er mindre påvirket«, siger han.

Havrearealet er faldet med 30 procent på et år, og selv om hvedearealet faktisk er steget, kommer det fra et lavt niveau, og det er vanskeligere at dyrke økologisk, hvilket mærkes på udbytterne.

Helsæd blev til kerne

En anden grund til faldende øko-kornpriser er, at mange økologer lagde korn ud i efteråret med henblik på at lave helsæd. Men da 2. og 3. slæt af græs var rigtig godt, lod de kornet ligge til at høste kerne.

»Det giver et ekstra skvulp, der påvirker prisen«, siger han.

Endelig peger han på, at der lige i høst kan være en udfordring med lagerkapacitet for kornet, som påvirker prisen.

»Det kan være svært at rumme det hele både hos landmænd og grovvareselskaber«, siger han.

Faktaboks

Økologisk korn

  • I 2018 var der 80.874 ha økologisk byg, hvede, havre og rug, i 2019 er der 95.960 ha
  • Havrearealet er faldet med 7.986 ha, mens rug er vokset med 16.843 og hvede med 5.812 ha

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle