God ledelse er også økonomistyring og inddragelse af medarbejderne

Af Anders Harck, formand for sektorbestyrelsen for Økonomi & Virksomhedsledelse

For tiden taler vi meget om god ledelse og samler alle jeres gode erfaringer ind. Og i den sammenhæng er det selvfølgelig også relevant at se på, hvad der er god ledelse inden for økonomi og økonomistyring.

Om et øjeblik er det oplagt at tale om budget for det kommende år. Her er god ledelse bl.a. at lave budgetter, hvor du uanset evner har fingrene dybt nede i tallene og ved, hvad der ligger bag forudsætningerne, og ikke mindst ved, hvad der skal til for at komme et skridt videre. Det er ikke vigtigt, om du selv sidder og taster budgettet, men du skal vide, hvad der står i det, hvorfor det står der, og hvad der skal til, for at du kan nå dine mål, og hvor de kritiske områder er.

Processen tager for mig typisk et par halve dage hjemme ved PCen, og jeg begynder med at fastlægge prognosen for mælkeproduktionen via det landmandsvenlige DMS. Dernæst laver jeg markplansudkast og foderforbrug i eksempelvis Excel, og endelig, sammen med sidste budgetkontrol og sidste års budget, fastlægger jeg forventninger til kapacitets-, finansierings- og private omkostninger. God ledelse er også at kende sine nøgletal – og hvordan de udvikler sig hen over året. Jeg arbejder hele tiden på at sænke mine fremstillingspriser for mælk, korn og grovfoder, for er de lave nok, ved jeg, at det giver penge til mig. Jeg kan også skrive mit forventede resultat før skat ned til decimaler, min likviditetsbuffer og min afkastningsgrad.

Realtidsoverblik over din økonomi er endnu et bud på god ledelse. Men du skal vide, hvor du er på vej hen, hvad du skal gøre for at opnå dine økonomiske mål, og hvor du kan forbedre dig.

Når vi taler ledelse og økonomi, skal vi selvfølgelig også have medarbejderne med. For mig er det vigtigt at involvere dem i udvalgte dele af økonomien og styringen af den – evt. via E-overblik, så de får større indblik og dermed også forståelse for hele bedriften, og hvorfor det betyder noget, hvordan vi præsterer. Min oplevelse er, at det både engagerer og motiverer.

Måske skal du vise tallene på en skærm i personalerummet, så det kan give en daglig snak om, hvordan det går, og hvad I kan gøre for at optimere. Personligt er jeg hernået til, at medarbejderne ser de løbende resultater til og med kapacitetsomkostninger på vores kvartalsvise møder. Hvad er dine bud på god ledelse i landbruget? Del dem gerne med os på Facebook-siden Økonomi og ledelse i landbruget. Vi glæder os til at høre fra jer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle