God ledelse ruller ind over dansk landbrug

Af Jens Kornbeck, analytiker, Pba. Finans, Agrocura.

Corporate governance, eller rapporter for god selskabsledelse, har i flere år været en fast del af opgaverne for større industrivirksomheder. Nu ruller tendensen også ind over dansk landbrug, hvor virksomhedens interessenter, særligt finansieringspartnere, i stigende grad stiller krav til corporate governance.

Dermed skal landbrug i almindelighed vænne sig til at etablere bestyrelser/gårdråd, udarbejde strategier og principper for hele eller dele af virksomheden samt definere virksomhedens risikoområder. Det stiller større krav til ledelsen og - i nogle tilfælde - ud over det, lovgivningen ellers tilsiger.

Langsigtet gevinst

Udadtil kan det såkaldte corporate governance lyde som endnu en byrde, der pålægges landbruget, men for de store, specielt børsnoterede virksomheder har det i årtier været en fast del af deres rapportering. Som hel- eller delejer af en virksomhed kan det være en tung proces at gå i gang med. Tendensen peger dog på større og færre landbrug, hvorfor det også er en nødvendig proces. Gennemføres processen tillige vellykket, kan det være med til at sætte virksomhedens strategi i rammer, styre risici effektivt og professionalisere virksomhedens identitet over for interessenterne. Det kan på lang sigt være en gevinst for virksomheden selv og erhvervet som helhed, hvorfor vi som erhvervsdeltagere aktivt bør udforske området og ikke kun interessere os for det, fordi banken siger det.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle