Gods: Kornsalg bliver en tung omgang

På Rosenfeldt gods ved Vordingborg står man ved enden af en sæson med stort udbyttetab, der skal opvejes af en god handelsstrategi

Enkelte spinkle hvidkløverplanter spirer forsigtigt frem fra den hårde jord på marken mellem stubbe fra vårbygshøsten på Rosenfeldt gods.

»De burde have stået på række ned ad marken, så det er egentlig et godt eksempel på, hvordan vores forhold har været i år«, forklarer godsinspektør K.G Olsen, der er ansvarlig for det 2.400 hektar store landbrug ved Vordingborg. I en terrængående Toyota sætter han kursen over bygmarken for at tilse mere af jorden.

»Fordi vi har så meget frøgræs, har vi klaret os nogenlunde fornuftigt. Havde vi haft mere vårsæd i år, var høsten blevet katastrofal«, fortæller K.G Olsen. 1.500 hektar har stået med vintersæd/frø afgrøder, der har slået et stabilt rodnet, mens 700 hektar vårsæd kun har leveret omkring halvdelen af normalen.

Hvornår skal der sælges?

Meget af arbejdet foregår ikke i marken disse dage. Det vidner aktiviteten ved godsinspektørens skrivebord om. I øjeblikket er kornsalget en af de tungeste opgaver på K.G Olsens dagsorden. Kontakt med grovvareselskaber og grundig observation af kornmarkedets udmeldinger og rapporter er nødvendig for at sikre maksimalt afkast af den ellers ringe høst.

»Vi har forhåbentlig 7.000 ton korn. Sidste år havde vi en tredjedel mere. Priserne arbejder heldigvis i vores retning og er steget en del. Det hjælper os i år, men mere næste år, da vi allerede har forsolgt omkring en tredjedel af vores korn«, fortæller han. Danish Agro er førstehåndskandidat til at aftage godsets produktion, men det er endnu ikke sikkert, hvor meget godset sælger i denne omgang.

»Jeg kan ikke fortælle, om vi kommer til at sælge det hele. Det er det, jeg sidder og arbejder med lige nu. Det hele bliver i sidste ende styret af, hvor den bedste forretning kan gøres«, forklarer godsinspektøren og lægger hænderne på to samlinger af papirer på det store brune skrivebord, der er prydet med tal og skemaer fra top til bund.

»Der er forvirring på markedet, fordi det ikke kun er herhjemme, vi har tørke, men i store dele af Europa, og det er man ikke vant til. De, der spekulerer i korn, kan piske en stemning op, som får priserne til at stige. For os handler det om at ramme markedet på det rigtige tidspunkt. Jeg har en fornemmelse af, at det er ved at være nu«, fortæller K.G Olsen med et velovervejet, langsomt tonefald.

Giver ekstra overvejelser

Under alle omstændigheder kommer de lavere udbytter til at have en økonomisk effekt, når sæsonen er ovre, såvel som på godser som hos mindre landmænd. Tørken kan såvel også få en effekt på, hvordan landbrugene udvikler sig i den nære fremtid.

»Det er klart, et år som dette sætter sine spor i fremtidige investeringer, det hele skal overvejes en ekstra gang eller to«, fortæller K.G Olsen og tilføjer at man må være benhård, når man vurderer, hvad der er plads til.

»Sådan et år er der ikke noget, der hedder ’nice to have’, - der er kun plads til ’need to have’. Vi går mod udfordringerne med hovedet højt, men det fylder i hverdagen, og det rammer den faglige stolthed, selvom vi ikke kan styre vejret«, fortæller K.G Olsen.

Faktaboks

Rosenfeldt Gods

  • Ejes og drives af Peter Oxholm Tillisch
  • Har 2.400 hektar planteavl
  • En kvægbesætning på 200 køer til naturpleje
  • 2.200 hektar jagudlejning under 12 konsortier
  • Udlejer bygninger til både erhverv og ejendomme

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle