Selvom majsen har rettet sig mange steder, kræver årets majs ekstraordinært godt håndværk for at bliver til fint foder.
Når krybben er tom - er rettidig omhu nødvendig.
Det siger landskonsulent på Videncenter for Landbrug forud for en majshøst, der ser ud til at blive bedre end frygtet - men som der også er hårdt brug for mange steder.
Mange steder har majsen rettet sig i det solrige vejr i august og september. Godt, fordi sidste års høst af majs af topkvalitet flere steder er ved at være brugt op. I de luneste egne ventes høsten for alvor at begynde i slutningen af september.
Ekstra fokus på arbejdsgang
»I Danmark er vi normalt kendt for god foderhygiejne og god omhu ved ensilering, men i en presset situation, hvor både tid og økonomi er i spil, er det ekstra nødvendigt at have fokus på arbejdsgangen fra mark til lagring, så tab og kvalitetsforringelser undgås og omkostningerne holdes nede, understreger Martin Mikkelsen.
Få udbytterne enten vejet på brovægt/overkørselsvægte eller med udstyr på finsnitteren, så der er styr på beholdningerne. Så undgår I, at foderet slipper for tidligt op til næste år, lyder hans opfordring.
Læg grunden til næste års høst
Allerede nu skal der tænkes på næste års majshøst.
»Sørg for en god kørselsdisciplin i marken,« understreger Martin Mikkelsen.
Næste års udbytte er afhængig af, at jordstrukturen ikke ødelægges. Gode kørselsforhold omkring lageret er afgørende, og lageret skal være gjort rent. Og så det evigtgyldige: Ensileringsmidler.
Her er Martin Mikkelsens holdning klar: Tilsætning af ensileringsmidler kan ikke erstatte godt håndværk, men godt håndværk kan erstatte ensileringsmidler.
Gode råd til høsten
Martin Mikkelsen har samlet en række gode råd til høsten af majshelsæd. I korthed er de her:
Tilstræb et tørstofindhold på 30-34 pct. På dette tidspunkt kan man netop med vanskelighed klemme en dråbe ud af de midterste kerner i kolben.
Få en prognose for tørstofindholdet i dine majsmarker til helsæd. Det kan du få på siden 'Majshelsæd og kolbemajs' på www.landbrugsinfo.dk.
I uens udviklede marker er det den del af marken, som bidrager mest til udbyttet, der bestemmer høsttidspunktet.
Normal stubhøjde er 20-30 cm. Sæt en længere stub, hvis du har rigeligt grovfoder.