Grønne ærter hårdt ramt af tørke

Udbyttet i de først høstede marker er kun ca. 65 procent af normalt udbytte.

Ardo A/S startede høsten af grønne ærter på Lolland-Falster i fredags, og de første udbyttetal er langt fra opløftende, oplyser konsulent Karsten Malmskov, Ardo A/S.

"De er for tynde og har for få bælge, men det var ventet efter en så lang periode med tørt og varmt vejr. Det er ikke godt vejr for ærter, og de få byger på 10-15 millimeter, som vi har fået, hjælper ikke ret meget," siger Karsten Malmskov.

"Så jeg håber, at vi nu får en dårlig sommer - højst 22 graders varme og regn af og til," tilføjer han med henblik på de ærter som skal høstes frem til slutningen af august, og som først netop er sået.

Værst på svær jord

Ifølge Kasten Malmskov ligger udbytterne i de først høstede marker på cirka 65 procent af det budgetterede. Det er baggrunden for, at han håber på bedre vejrbetingelser for de ærter, som skal høstes senere.

"Det er mit indtryk, at det er de svære jorder der lider mest, mens de mildere klarer sig bedre. På Lolland er der områder med 200 millimeters vandunderskud, og vi håber på, at det ser bedre ud oppe på Sjælland, hvor jorden er mildere og har fået mere nedbør," siger Ardo-konsulenten.

Tørken er også skyld i, at de først høstede ærter ligger til den høje side, hvad angår hårdheden hos de grønne ærter.

"Ærterne afregnes ikke alene efter udbyttet, men også efter det vi kaldet T-tallet, som er udtryk for ærternes hårdhed. Et T-tal på 110 er middelværdien, og de først høstede ærter lå på op til 140 i T-tal. De kan sagtens bruges alligevel, men ved et høst-T-tal får man færre kilo afregnet," siger Karsten Malmskov.

"De ærter, vi høster i nu, har et mere passende T-tal."

Afregningen for de grønne ærter er et sindrigt system, som tager højde for en række faktorer, herunder udbytteforskelle mellem de 11 hovedsorter og T-tallet i de høstede ærter. Først når alt er høstet, bliver de endelige priser udregnet til avlerne.

"Vi oplever sædvanligvis, at de sidst såede ærter giver de laveste udbytter, men vi håber, det bliver omvendt i år," siger Karsten Malmskov.

smitt@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle