Gran er guld værd i Sdr. Omme

Green Team Group i Sdr. Omme har gjort juletræsproduktion til en rentabel millionforretning. Men forretningen skal vokse sig endnu større.

Står det til juletræsproducenten Green Team Group, skal Sdr. Omme ikke længere kun være kendt for de prominente gæster i det lokale statsfængsel. Fremover skal byen forbindes med juletræer. Rigtig mange juletræer.

Målet er, at virksomhedens plantager inden år 2020 kan levere et tocifret millionantal nordmannsgranner til hele verden. Og Green Team Groups medejer og direktør, Peder Østbjerg, er ikke i tvivl om, at det kan lade sig gøre.

»Tidligere var juletræsproduktion for lykkeriddere, som solgte træerne fra en stadeplads, hvor der blev betalt mere i leje end i moms. Vi laver langtidskontrakter med de store kæder og sælger direkte til dem. Ingen af de store kæder går ud og køber hos de små plantager længere,« siger han.

I dag leverer Green Team Group juletræer til en lang række store europæiske kæder som tyske Bauhus, hollandske Gamma og engelske B&Q, men ifølge direktøren er efterspørgselen allerede nu meget større, end virksomhedens kapacitet rækker til. Alene i år er Green Team Group ude og lede efter 150.000 ekstra træer til deres kunder.

Mere jord nødvendigt

Hvis Green Team Group skal nå det langsigtede mål om ti millioner træer om året, kræver det jord at dyrke dem på. 9.000 hektar produktionsareal skal være dyrket i 2020, så derfor vil virksomheden over de næste år etablere en partnerskabproduktion, hvor driften skal omlægges til juletræsproduktion.

»Vi er begyndt at annoncere efter arealer på mindst 50 hektar. Det kan være landmænd, der er holdt med animalsk produktion, og som har nogle hektar til rådighed, eller ældre mennesker der er stoppet i landbruget, men gerne vil blive på ejendommen,« siger Peder Østbjerg.

De to parter stifter et anpartsselskab og er så bundet til hinanden i de ni år, det tager at producere et juletræ. Og det er netop produktionstiden, der er med til at gøre det nødvendigt med partnere.

»Hvis vi skal vækste, som vi ønsker, må vi gøre det på den her måde. Vi får mindre kapitalbinding og mindre risiko. Til gengæld får jordejeren vores ekspertise, et højt udbytte og garanti for at juletræerne bliver afsat,« siger Peder Østbjerg og tilføjer, at de regner med et afkast på mellem 25.000 og 30.000 kroner pr. hektar før skat.

I Danmark er målet at nå 2.000 hektar, og allerede fra foråret er der tre landmænd, der kan få trykt nye visitkort med titlen juletræsproducent på.

Et naturprodukt

Der er stadig et stykke vej, før Green Team Group kan kalde sig Europas førende juletræsvirksomhed. I år blev det til 1,3 millioner solgte træer, og den sidste sending fra den lokale plantage ligger klar til at blive sendt ud i den store verden. Juletravlheden hos virksomheden slutter altid, før den starter andre steder, men med hundredvis af friskfældede grønne juletræer og duften af gran i næsen er det næsten svært ikke at komme i julestemning. Og det er præcis noget af det, som Green Team Group vil bruge, når virksomheden skal ekspandere.

»Vi skal gøre det til en oplevelse at købe et juletræ. Det skal ikke sælges på prisen, men på at det er kvalitet og et naturprodukt med traditioner og forskellighed. Leverer vi ikke det, ender det med, at der kun er plastictræer,« siger Peder Østbjerg.

Plastictræerne kalder Peder Østbjerg for den største trussel mod juletræsproduktionen i Europa. I USA kunne kæderne ikke få de juletræer, de efterspurgte, så i stedet valgte de at sælge plastictræer fra butikkerne. Resultatet er, at 75 procent af alle de juletræer, der i dag bliver solgt i USA, er lavet af plastic.

»Vi skal røre ved følelser, som naturoplevelser giver, og se hele værdikæden i de produkter. Det kan man ikke med plastictræer,« siger Peder Østbjerg.

kristoffersen@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle