»Jeg har altid sagt min mening«

Konsulent Josva Møller Jensen, LandboNord, går på pension efter 38 år som svinerådgiver.

Josva Møller Jensen begyndte som rådgiver i 1982 på Sjælland. Et par år senere kom han til Vendsyssel, hvor han stammer fra. Her har han arbejdet siden, men 1. juli stopper han for at gå på pension.

Er man i samme rum som Josva Møller Jensen, opdager man hurtigt, at han taler meget, og har sine meningers mod.

»Hvis man har ret, skal man ikke være bange for at stå fast på sine synspunkter. Det fortjener landmændene«, fastslår han.

Når han står fast, er det for at hjælpe svineproducenterne. Han har ikke været bleg for at tale Axelborg, avlsselskaber, slagterier eller andre organisationer imod, hvis det tjente svineproducentens sag.

Han nævner for eksempelvis selv, at det var et stort fremskridt for svineproducenterne, at avlen blev adskilt fra slagteriernes indflydelse.

»Da vi fik krydsningsgrise, fik vi en gris, som kunne arbejde, og som var til at arbejde med«, siger han.

To andre vigtige begivenheder i hans karriere var aujeszky-udryddelsen i 1980erne og kampen mod salmonella i 1990erne.

»Det var spændende og lærerigt for en ung agronom at være med til at præge beslutningerne og komme tæt på maskinrummet på Axelborg«, husker han.

Større, men sundere

Hele vejen i sin karriere har han oplevet, at besætningerne er blevet større og større. Det er sket, uden at sygdomspresset er blevet for stort, eller uden at effektiviteten er faldet.

Det tilskriver han to forhold: Dels at man lærte betydningen af holddrift og sektionering, dels at smågriseproducenterne lærte betydningen af at have dygtige ansatte og af personalepleje.

I dag er den samme erkendelse omkring ansatte ved at ske for slagtesvineproducenterne. Derfor forudser han, at deres effektivitet rykker de kommende år.

Tæt på

Josva Møller Jensen har altid beundret svineproducenters entusiasme og gå-på-mod, ikke mindst, hvis de samtidig stod med økonomiske problemer og en sygdomsramt besætning.

»Jeg har aldrig været bange for at komme for tæt på mennesker. Jeg er nok egentlig bedst, når det er svært«, funderer han.

Forandring og udvikling i arbejdsopgaverne har også været vigtig for ham. Han har stort set rådgivet om alle områder af svineproduktion, men nævner selv, at byggetekniske opgaver sammen med produktionsplanlægning nok er de opgaver, han har brugt mest tid på.

Han var med til at planlægge et videreuddannelsesforløb for svinekonsulenter om netop teknik og deltog selv på det første kursus.

Han trives bedst med komplekse snarere end enkle opgaver. Han går til opgaver nogenlunde som Pippi Langstrømpe: »Det har jeg ikke prøvet før, men jeg er sikkert god til det«.

Tanker, ord og argumenter har altid flydt i en lind strøm fra hans mund.

Det ændrer sig næppe, selv om han går på pension, for Josva Møller Jensen har fortsat meget på hjerte, og holder ikke op med at argumentere for sine synspunkter, selv om han bliver pensionist.

Faktaboks

Skudsmål fra kollega

  • »Han var en af de gamle kæmper, jeg så op til, allerede da jeg begyndte som konsulent«. Sådan lyder skudsmålet fra en nu forhåndværende kollega om Josva Møller Jensen.
  • Og det er sandt, at Josva Møller Jensen altid har markeret sig, har sat sig spor og har haft sine meningers mod.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle