Få og små udfordringer i dyrkning af rug

I dette efterår planlægger Simon og Cay Wulff Sørensen at så 250 ha hybridrug.

Selvom rug på mange måder er lettere at dyrke end hvede, understreger de, at rug kvitterer for et godt såbed og tidlig såning.

Det er samtidig en del af nøglen til at undgå meldrøjer.

Med tidlig såning kan man være færdig med at tildele gyllen tidligt og dermed i højere grad undgå at køre kornet ned. I år var de færdige allerede omkring 1. april.

Hvis man også bestræber sig på at få så lidt korn som muligt lagt ned i kørespor og på for-agre, så er man godt på vej til at undgå angreb af meldrøjer.

I år er al rug af sorten Serafino fra KWS. Sorten er valgt ud fra udbytte og proteinindhold. Til kommende sæson er der valgt sorten.

»Vi burde måske vælge at dyrke mere end én sort for at sprede risikoen lidt«, siger Simon Wulff Sørensen.

Ud over udfordringen med meldrøjer fremhæver han vækstregulering som noget, man ikke må overse. Går rug først i leje, kan det være en vanskelig afgrøde at høste.

»Det ser heldigvis ud til, at vores strategi omkring vækstregulering og gødskning sammen med vejr og nedbør har været med os i år«, siger han, hvor der har været meget lidt lejesæd i rugen.

Han fremhæver også, at rug bedre tåler tørkeperioder end byg og hvede. Ud af de 500 ha i årets markplan kan omkring 100 ha vandes, men der har næsten ikke været behov for vanding i år.

Langt det meste korn opbevares i tre gastætte siloer; to på 6.000 tdr. til henholdsvis byg og hvede og en ny fra 2020 på 18.000 tdr. til rug. Selv om de har gastætte siloer, tilstræber de at høste med højst 18-19 procent vand.

»Det gør ikke noget, at vi får enkelte læs med 19 procent vand, men det skal helst blandes med mere tørt korn«, forklarer han.

De tilsætter som udgangspunkt ikke CO2 til siloerne efter høst, fordi de ikke mener, der er behov.

De tilstræber, at alle tre siloer bliver tomme før ny høst. Det giver dem lejlighed til at få fejet og rengjort bunden og kontrollere at tømmesneglen kører, som den skal.

»Vi har lige købt 60 ton hvede. Vi håber, det rækker frem til høst«, siger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle