Hvor kom Ap2 fra?

Reinfektionen med Ap2 bliver nok aldrig opklaret.

Før man sætter gang i en sanering, er det værd at overveje risikoen for en ny reinfektion. Jørgen Brønds besætning har en god historik, hvad sygdom angår, og den ligger langt fra andre besætninger. Derfor turde han sætte gang i saneringen.

Men det er fortsat uafklaret, hvordan Ap2 kom ind i besætningen.

»Jeg tror ikke meget på vindbåren smitte, men har egentlig ikke andre bud,« siger Jørgen Brønd.

I saneringsperioden var han og personalet meget opmærksomme på ikke at flytte ondartet lungesyge fra den gamle til den nye besætning.

Derfor var det kun fodermesteren, der passede den nye besætning i den lejede stald. Jørgen Brønd og det øvrige personale tog sig af den gamle besætning.

En høj sundhedsstatus betyder rigtig meget for både smågriseprisen og afsætningssikkerheden. Ikke mindst i en lavkonjunktur.

»Jeg lægger meget vægt på afsætningssikkerheden. Kan vi ikke komme af med smågrise, skrider hele vores planlægning, og vores arbejdsdag bliver ødelagt. Det dræner virkelig for energi og koster effektivitet i stalden,« forklarer Jørgen Brønd om sine overvejelser i forbindelse med saneringen.

Forventninger

Han forventer ikke et stort løft i effektivitet i forhold til de 32 solgte smågrise, den gamle besætning klarede.

Derimod forventer han en lavere fremstillingspris. Han arbejder på, at de nye søer ikke bliver lige så store som de gamle. Det sparer sofoder.

Han forventer også et lavere medicinforbrug og et lidt lavere foderforbrug hos smågrisene. Endelig sparer han naturligvis Ap2-vaccinationen af soen.

Og sidst, men ikke mindst, opnår han en højere salgspris for smågrisene.

Samlet løber det måske op i 40 kr. pr. smågris. Herfra skal saneringsomkostningen trækkes.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle