Individuel fodring fra Vestjyllands Andel

Struktur og mavesårsproblematikken kræver individuelle løsninger. Det fortæller produktchef Torben Jensen, Vestjyllands Andel.

Svineproducenter såvel som foderleverandører er blevet mere opmærksomme på, at både foderstruktur og proteinniveau skal tilpasses den enkelte besætning.

»I nogle besætninger kan grisene tåle fin formaling og høj proteinnorm. I andre besætninger er vi nødt til at tage hensyn til risikoen for mavesår og diarré«, siger Torben Jensen, Vestjyllands Andel.

Det billede ser han også hos hjemmeblandere, hvor der også er grund til at være opmærksom på, hvor meget protein grisene kan tåle.

Hvis en besætning oplever, at der er tendens til mavesår, kan fabrikken levere forskellige kvaliteter af piller eller expandat formalet på enten rollermill eller med forskellige soldstørrelser.

Med disse forskellige værktøjer kan man næsten altid finde en løsning, der passer den enkelte besætning.

Vestjyllands Andel har retningslinjer for, hvordan partikelstørrelsen og sigteprofilen skal være for både at komme et mavesårsproblem til livs og samtidig sikre en fornuftig foderudnyttelse.

Mavesundhed

Produktchefen oplever, at besætningerne er blevet meget opmærksomme på mavesundheden, men også at problemet varierer meget fra sted til sted.

»Struktur er ikke nødvendig i alle besætninger, men i dag er vi i stand til at levere en vare og en kvalitet til den enkelte kunde, så mavesår ikke er et problem ret mange steder«, fortæller han.

Han mener ikke, at man skal lide af »kerne-forskrækkelse«, men godt kan acceptere nogle hele kerner i gødningen fra søer.

»Enkelte hele kerner i so-gødning er ikke problematisk, hvis det er nødvendigt af hensyn til at reducere forekomsten af mavesår«, siger han.

Der er tilstrækkelige mængder byg til rådighed i år. Derfor indgår det i svinefoder i lidt større mængder end tidligere.

Æg til smågrise

Æggepulver er et nyt proteinfoder, som Vestjyllands Andel iblander nogle fravænningsblandinger.

»Æggepulver sikrer en god, bred proteinprofil sammen med varer som fiskemel og Hamletprotein«, siger Torben Jensen.

Hos Vestjyllands Andel oplever man, at svineproducenter i højere grad går efter sikre foderløsninger frem for at jagte den sidste krone pr. kg.

»Det gælder både søer, smågrise og slagtesvin, hvor man i højere grad end tidligere efterspørger foderløsninger, der giver en sikker, høj effektivitet«, siger Torben Jensen, der glæder sig over udviklingen.

Faktaboks

Foderstruktur

  • Afhænger bl.a. af formalingsgrad, forarbejdning og råvarevalg
  • I dag er der flere muligheder for at lave en individuel profil til en besætning

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle