Partikelstørrelse på hvede skal være 430-470 μm

Kinesiske forskere har fundet frem til, at en partikelstørrelse for hvede på 430-470 μm giver den bedste tilvækst.

Der tales meget om den optimale formalingsgrad, der på den ene side skal give den bedst mulige foderoptagelse, og på den anden side skåner grisenes maver, så de ikke udvikler alvorlige mavesår.

I Kina har forskere fra Huazhong Agricultural University i Wuhan og New Hope Liuhe Feed i Qingdao ifølge Pig Progress set nærmere på førstnævnte forhold, idet forskerne ved hjælp af et foderforsøg for vækstgrise har fundet frem til den optimale størrelse på en hvedepartikel.

Ifølge forskerne er den 430 til 470 μm - eller mere mundret - mikrometer.

Flere gavnlige bakterier

Foruden den bedste tilvækst hos vækstgrise fandt forskerne også, at samme partikelstørrelse øgede antallet af gavnlige bakterier men også undertrykte bakterielle patogener, som fremmer mangfoldigheden i tarmfloraen.

I foderforsøget indgik hvedepartikler fra 330 til 670 mikrometer. Ved at reducere størrelsen fra 670 til 330 mikrometer blev tørstof-optagelsen øget fra 17 til 26 procent. Tilsvarende blev fordøjeligheden af råprotein øget fra 55 til 66 procent. Fordøjelighedsforsøget viste samtidig, at en partikelstørrelse på 430 mikrometer resulterede i den bedste protein-fordøjelighed.

De kinesiske forsøg viste også, at den daglige foderoptagelse ikke var påvirket af partikelstørrelsen. Derimod blev forekomsten af diarre hyppigere i takt med mindre partikler.

Faktaboks

Forskning

  • Hvedepartiklerne skal ifølge kinesiske forskere være mellem 430 og 470 mikrometer for at sikre den bedste tilvækst
  • Foderoptaget er ikke påvirket af partikelstørrelsen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle