PattegriseLIV sætter rekord: Større kuld og færre døde pattegrise

Dødeligheden er faldende i PattegriseLIV, selv om kuldstørrelserne er gået kraftigt frem hos de deltagende besætninger.

Fremgang på produktivitet i form af større kuld og samtidig en lavere totaldødelighed.

Det er virkeligheden for hovedparten af de 29 tilbageværende besætninger, der deltager i VSP-projektet PattegriseLIV, som blev skudt i gang medio januar 2015.

Stor opmærksomhed på projektet

Anført af tre forskellige rådgivningsmodeller og en række informationsmøder fik projektet stor bevågenhed, men da de første resultater indløb fra deltagerne, var fremgangen yderst begrænset.

Nu godt et år senere ser virkeligheden imidlertid anderledes ud, for med konstant fokus over mange måneder er det for langt de fleste gået fremad med overlevelsen hos pattegrisene, samtidig med at den forventede avlsmæssige fremgang med større kuld er fortsat.

»Vi har siden starten af projektet opnået 0,67 fødte grise mere pr. kuld i gennemsnit, og samtidig er totaldødeligheden reduceret fra 22,0 til 20,7 procent. Det synes jeg da, er en god historie,« siger projektleder Dorthe Poulsgård Frandsen.

Fremgang hos de fleste

Hun glæder sig især over, at det stort set er over hele linjen, at besætningerne har formået at forbedre overlevelsesraten hos pattegrisene.

»Vores mål med projektet er, at vi ved udgangen af 2016 har fået mindst halvdelen af besætningerne til at reducere dødeligheden med en gris pr. årsso. På nuværende tidspunkt er det mål nået for syv af besætningerne, men vi arbejder videre på det,« siger Dorthe Poulsgård Frandsen.

21 ud af 29 besætninger har fremgang i forhold til udgangspunktet ved projektstarten. Enkelte har sprængt alle rammer.

Den foreløbige højdespringer er Hans Chr. Carstensen fra Gram-egnen, som LandbrugsAvisen tidligere har besøgt. Han fortsætter sin fremgang og er nu nede på en totaldødelighed på 18,9 procent. Det er en massiv fremgang på 9,0 procentpoint fra 27,9 procent i totaldødelighed.

Men der er også et par enkelte besætninger, der er væsentligt under udgangspunktet.

»De besætninger, hvor vi ser forøget dødelighed, er det typisk, fordi man har fået udbrud af mycoplasma eller PRRS. Det er en relativ kort periode, vi måler på i PattegriseLIV, og der går tid med at få rettet på tingene, hvis man får sygdom i besætningen,« påpeger hun.

Faktaboks

4 Fakta om PattegriseLIV

  1. Tidsrum: Startede 15. januar og slutter med udgangen af 2016.
  2. Hvem: 29 besætninger er tilbage i projektet. Desuden deltager flere besætninger, der ikke kom med i PattegriseLIV, sideløbende.
  3. Top og bund: I opgørelsen, der omfatter 31 besætninger, har den bedste besætning efter 1. halvår 2016 en totaldødelighed på 17,2 procent. Besætningen gik ind i projektet med en totaldødelighed på 19,0 procent. Nederst på ranglisten er en besætning med 25,4 procent i totaldødelighed. En tilbagegang fra udgangspunktet, der var på 23,8 procent.
  4. Landsgennemsnit: I 2015 var totaldødeligheden blandt pattegrisene hos landets soholdere på 21,5. Et fald på 0,4 procentpoint fra året før.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle