PRRS-udbrud rammer ornestation

Hatting KS i Horsens blev for en uge siden ramt af PRRS. Hele besætningen skal slås ned.

Hattings ornestation, KS-afdelingen, i Horsens har fået konstateret smitte med PRRS i et staldafsnit med 25 duroc-produktionsorner.

Der er blevet solgt sæd fra ornerne, og dermed risikerer en række svineproducenter at få PRRS-EU ind i deres besætninger, fordi PRRS-smitten kan overføres via sæd. PRRS er en smitsom virus-infektion og blev første gang påvist i Danmark i 1992.

Hattings direktør, Per Nyby Pedersen, ærgrer sig over situationen.

»Det er første gang i 17 år, vi er blevet smittet med PRRS, siden vi blev ramt på Ministergården i Viborg«, fortæller han til LandbrugsAvisen og understreger, at veterinære undersøgelser har vist, at smitten kan overføres med sæden kort efter, at ornen er smittet, men risikoen betragtes som værende relativ lav.

I øjeblikket overvejer han sammen med kollegaer, hvad næste skridt er for afdelingen. »Vi er formentlig smittet via luften, så vi overvejer, om vi skal indsætte dyr igen i stalden. I første omgang slagter vi hele besætningen ud. Vi skal ikke i gang med en del-sanering«, faststår Per Nyby Pedersen.

Det var en rutinemæssige prøve udtaget 22. juli, der gav udslag i en orne positiv for PRRS. Nye test et par dage senere gav udslag i, at 20 ud af 24 orner var smittet, hvorefter der blev indført salgsstop 26. juli kl. 15.

Per Nyby Pedersen oplyser, at der ikke er erstatninger på vej til de besætninger, der har modtaget sæd fra ornestationen og eventuelt efterfølgende kan påvise PRRS.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle