Rug kan være en gevinst for klimaet

Jo mere fokus på CO2-aftryk og klimabelastning, desto mere taler for at øge dyrkningen af rug.

Selv om rug fortsat kædes sammen med meldrøjer, er det langt fra det samme problem som for 10-20 år siden.

Brugen af hybridrugsorter og mere viden om, hvad man dyrkningsmæssigt kan gøre for at undgå meldrøjer, har reduceret problemet markant.

Det fastslår direktør for Skandinavien, Morten Haastrup, KWS, der i stedet retter øjnene mod hybridrugs positive egenskaber i forhold til CO2 og klimabelastning.

»Hybridrug er en afgrøde, der har en god tørkeresistens, den er robust mod svampesygdomme og klarer sig godt over for ukrudt«, understreger han.

Når danske og udenlandske landmænd oplever mere ekstremt vejr som f.eks. tørke og varme somre, bør de ifølge Morten Haastrup overveje at sprede deres udbytterisiko gennem større dyrkning af rug.

»Jo mere vi taler om CO2-balance og klimabelastning, desto flere skal overveje at dyrke hybridrug på bekostning af hvede«, siger Morgen Haastrup, der understreger, at hybridrug giver et højt og stabilt udbytte og kræver færre ressourcer end hvede i marken.

Han fremhæver desuden, at udbyttefremgangen for hybridrug er større end for vinterhvede. Stigningen har siden 2005 årligt været på over to procent mod kun 0,6 procent for hvede.

»Vi forventer, at hybridrug fortsat viser store årlige udbyttefremgange«, siger han.

Det danske areal med rug ligger mellem 120.000 og 150.000 ha.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle