Grovvarekæmper på ny opkøbstogt

Milliarderne vil rulle mod Danish Agro og DLG i de kommende år, når tusindvis af europæiske landmænd bliver nye kunder.

Finske, tyske, franske og polske landmænd kommer i de kommende måneder og år for første gang til at handle med et dansk grovvareselskab på deres hjemegn.

Både Danish Agro og DLG trykker i øjeblikket hårdt på vækstspeederen.

Danish Agro har netop fået ja til at opkøbe 60 procent af aktierne og dermed kontrollen i Finlands største grovvareselskab, Hankkija, med en årsomsætning på 7,5 mia. kr. fra årsskiftet.

LandbrugsAvisen erfarer, at opkøbet langt fra bliver den eneste danske signatur på et grovvareopkøb i udlandet i de kommende måneder.

DLG og Danish Agro ventes at vokse med 10 til 12 mia. kr. i år.

DLG forventer at realisere op mod en tredjedel af sin 20 mia. kr. store vækstplan i år.

Det betyder, at DLG-koncernen skubber årsomsætningen fra ca. 40 mia. kr. op til nyt rekordniveau på 46-48 mia. kr. ved årets udgang godt hjulpet af opkøb af nye selskaber samt en hjælpende hånd fra skyhøje kornpriser.

"Noget vil være høst i Danmark og Tyskland. Men noget vil også være vækst-skridt i Tyskland. Det kan godt være, at vi har en tredjedel af væksten med allerede i år," forklarer DLG's adm. direktør, Asbjørn Børsting.

Går hver sine veje

Mens DLG som hidtil vil koncentrere sine opkøb og samarbejder i selskaber i primært Tyskland, Polen og Frankrig og i mindre grad i en række østeuropæiske lande, så kigger Danish Agro mere mod øst.

Via DLA-paraplyen har Danish Agro valgt at samarbejde med Tysklands andetstørste grovvareselskab, Agravis, om indkøb - og holder sig derfor uden for det store tyske marked og den direkte dag til dag-konkurrence med tre af Europas største spillere, tyske BayWa, Agravis og danske DLG, mens sigtekornet i højere grad er rettet mod lande omkring Østersøen.

Her har DLG sat sig som en markant nr. 2 i Sverige, mens Danish Agro er en mindre spiller i Sverige og i stedet har sat sig tungt på Finland og de baltiske lande, hvor DLG i mindre grad også har aktiviteter.

Med opkøbet af Hankkija føler Danish Agro dog, at der ikke skal ske voldsomt meget på opkøbsfronten i de kommende år.

Datterselskaber som det indtjeningsstærke specialfoderselskab, Vilomix Holding, kan dog få »specialtilladelse« til at lave nye opkøb og fusioner.

"Vi er mætte med det her, og nu skal vi bruge kræfterne på at få det til at virke. Der bliver ikke flere opkøb i de kommende år ud over lidt småopkøb hos vores datterselskaber," siger adm. direktør Christian Junker.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle