Håb om flere svineelever: På Fyn skal alle landbrugselever to dage i praktik i en svinestald

En stribe fynske svineproducenter og Dalum Landbrugsskole samarbejder om at få flere svineelever. Erfaringerne viser, at to dages tvungen skolepraktik i svinestalde på uddannelsens grundforløb gør en forskel og får flere unge til at søge mod svineproduktion.

I skal bare sige fra, hvis der er noget, I ikke har lyst til at gøre«.

Anders Jensen, driftsleder hos svineproducent Lars Hansen, kigger spørgende mod de to landbrugsskoleelever Katja Mathiasen og Patrick Petersen, der er i to dages praktik på den fynske soejendom lidt syd for Odense.

Lars Hansen er en del af Grisekorps Fyn, som uddannelsesudvalget på Dalum Landbrugsskole for et par år siden tog initiativ til, da de kunne se, at søgningen mod at vælge svin på skolen var nedadgående.

For Lars Hansen er det naturligt at være en del af korpset, for den nuværende situation med få landbrugselever, der kigger mod svinestaldene, når de skal vælge et et-årigt praktikforløb hos en landmand efter endt grundforløb, er ikke holdbar.

»På Dalum Landbrugsskoles afdeling i Korinth havde vi tidligere en stald med søer, men det har vi ikke længere. Det burde vi have holdt fast i, for det ville have givet os flere elever til svinesektoren. Det er vigtigt, at vi har nogle initiativer som grisekorpset, fordi vi på sigt risikerer, at der ikke er nogen unge mennesker til at videreføre vores bedrifter«, siger han.

Grisekorpsets arbejde bindes sammen af praktikvejleder Kasper Hansen fra Dalum Landbrugsskole. Han kan se, at Grisekorps Fyn løfter antallet af elever, der vælger svinestalden til.

»Grisekorpset gør 100 procent en forskel. Der er helt sikkert mange, der er skiftet over til svin - især en del piger, som egentlig interesserer sig for kvæg, skifter til svin, efter de har været i de to dages praktik i en svinestald«, siger han og underbygger korpsets virkning med tal.

Cirka en tredjedel af alle elever vælger nu at arbejde med svin i deres et-årige praktikforløb. Det tal er langt højere end tidligere.

Rekruttering har stort fokus

Hos L&F Svins formand, Erik Larsen, er der stor anerkendelse til grisekorpets arbejde. Han erkender samtidig, at branchen som helhed skal være aktive for at få flere unge til at uddanne sig inden for svineproduktionen og på længere bane sikre, at der er nogen til at overtage landets mange svinebedrifter.

»Rekruttering af nye medarbejdere er et af erhvervets største udfordringer. Det er et emne, vi drøfter p.t., og som vi skal løse. Rekruttering er et fokuspunkt, vi har i primærbestyrelsen i Landbrug & Fødevarer, og som er meget højt på dagsordenen. Jeg mener, vi skal være bedre til at introducere nye medarbejdere, så de ikke forsvinder igen. Der skal være en god introperiode, så de fra starten får nogle gode oplevelser«, siger Erik Larsen.

Tilbage i svinestalden hos Lars Hansen er de to elever Katja Mathiasen og Patrick Petersen færdige med de to praktikdage. De er begejstrede for muligheden for at komme ud at arbejde i en svinestald som en del af deres uddannelsesforløb.

»Skolepraktik i en svinestald er en god idé, hvor man får udvidet sin horisont og samtidig får indblik i, hvordan det er at arbejde med grise. For mig var det en rigtig god oplevelse«, siger Katja Mathiasen.

Faktaboks

Grisekorpset

  • Uddannelsesudvalget på Dalum Landbrugsskole tog initiativ til grisekorpet på baggrund af, at man gennem flere år havde konstateret et kraftigt fald blandt unge, der vælger svineproduktionen til.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle