Hård vinter koster bornholmske planteavlere 21 mio. kroner

Næsten al vinterhveden og halvdelen af vinterbyggen er død i en usædvanligt hård vinter.

De bornholmske landmænd kan nu se tilbage på et meget travlt forår. For behovet for omsåning af vintersædsmarker er steget uge for uge, efterhånden som skaderne efter vinteren har kunnet gøres op.

Vintervejret har været meget usædvanligt. November var en måned med nærmest uafbrudt regn, og så kom snedækket, der lå indtil midt i februar, og derefter fulgte en måned med barfrost.

»Skaderne skyldes den plaskvåde jord, der blev dækket af sne og den efterfølgende barfrost,« vurderer Ole Harild, Bornholms Landbrug.

I foråret har symptomerne vist sig som grønne planter, som ikke har villet gro, fordi de gamle rødder simpelthen har været døde.

»Andre steder har markerne nærmest set helt bare ud,« beretter planteavlskonsulenten.

Halvdelen omsået

»Omkring halvdelen af vintersæden er omsået,« lyder den endelige opgørelse fra Bent Povlsen, BAF.

Udsagnet dækker dog ifølge Ole Harild over store forskelle. 90 procent af vinterbyggen er nemlig udvintret, mens 50 procent af hveden og op mod 15 procent af rapsen har måttet lade livet. Han hæfter sig ved, at også græsplanterne i nogle kløvergræsmarker er døde.

»Dét har jeg aldrig set før,« siger han.

Han er enig i vurderingen af den samlede omsåning på øen, og et forsigtigt skøn over det samlede areal med omsået vintersæd er således 7.000 hektar.

På Bornholm dyrkes der ifølge Danmarks Statistik omkring 19.000 hektar med vintersæd årligt.

3.000 per hektar

Samlet koster en omsåning normalt 1.000 kr. per hektar.

»Men det koster jo også omkring 2.000 i tabt udbytte i en god vinterhvedemark, når den i stedet tilsås med byg,« forklarer Ole Harild.

Derfor bliver de samlede omkostninger til maskiner, arbejde, ny såsæd og tabt udbytte på den forkerte side af de 21 mio. kr.

Skaderne har været meget omfattende i den centrale og nordlige del af øen, hvor 90 til 100 procent er omsået. De kystnære områder er derimod nærmest gået fri.

På Bornholm resterer fortsat at blive sået cirka 30 procent af majsen.

ulstrup@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle