Hårde ord, flot resultat

»Hårde ord på slagtegangen«, skrev vi på denne plads i sidste uge som en kommentar til forhandlingerne om slagteriet på Bornholm. Hverken Danish Crown eller fagforeningen lagde fingrene imellem i diskussionen om lukning eller ej. Ingen af parterne holdt sig tilbage med beskyldninger og trusler, leveret frit fra leveren til landets aviser.

Men folkene fra slagtegangen er seje, og barske ord forhindrede dem ikke i at tale sammen og finde et resultat. Efter et par lange nætter kunne parterne onsdag morgen præsentere en løsning, endda en ganske flot og perspektivrig løsning. Alle parter leverer: De 190 slagteriarbejdere indefryser en lille del af deres løn i virksomheden, kommunen og staten spæder lidt til, og landmændene på øen lover at levere flere svin. Så kan det næsten ikke gøres bedre. Et stort til lykke til øen, og hatten af for de parter der bøjede sig imod hinanden for at finde en løsning.

Alternativet havde da også været meget svært at leve med. Det handlede jo ikke bare om 190 job men om den største arbejdsplads på en ø, der i forvejen lider af alle udkantsDanmarks problemer med fraflytninger. Det handlede om en gruppe landmænd, der ville have meget svære fremtidsudsigter. Og det handler om hele erhvervets image. Det er unægtelig ikke nogen nem opgave at forklare omverdenen visdommen i at fragte hundrede tusinder af levende svin med færge over til Sjælland.

Netop perspektivet med levende svin på bornholmerfærgen gjorde denne sag meget speciel - men derfor er det alligevel værd at overveje, om bornholmermodellen kan bruges andre steder. I en tid, hvor virksomheder og job i stadigt stigende grad flytter til de store byer, har vi brug for utraditionelle løsninger, hvis ikke Danmark skal blive endnu mere spaltet i rige byer og fattige, mennesketomme landdistrikter. De ganske få statspenge, der skydes ind i slagteriet, er uendelig meget mere værd end alle de finurlige projekter, der ellers præger landdistriktspolitikken. Mere af den slags, tak.

www.landbrugsavisen.dk/lisbergsblog

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle