Hængekøjen giver ingen indflydelse

Det skader ikke landbruget, at Videncentret for Landbrug (VFL) snakker sammen med myndighederne om miljøregulering, tværtimod, understreger planteformand.

»Det er ikke vejen frem at kritisere alt og alle for enhver pris. Vores strategi er at synliggøre, hvordan vi gerne vil have miljøreguleringen.«

Det fastslår Torben Hansen, formand for Landbrug & Fødevarer Planteproduktion.

Udmeldingen kommer, efter at Vagn Lundsten direktør i Bæredygtigt Landbrug i et debatindlæg i LandbrugsAvisen i sidste uge langede ud efter, at Videncentret for Landbrug har arbejdet sammen med Naturstyrelsen, NaturErhvervstyrelsen og Miljøstyrelsen om et oplæg til en ny miljøregulering.

Farlig glidebane

Torben Hansen er lodret uenig med Bæredygtigt Landbrug på det punkt.

»Vores strategi er at synliggøre, hvordan vi gerne vil have tingene til at køre,« siger han.

Han mener, at hvis man fortsætter reguleringen på den nuværende måde, fortsætter man også ned ad den glidebane, hvor både udbytter og kvalitet bliver ringere og ringere.

Torben Hansen mener, at L&F og VFL’s fornemste opgave er at tænke på landmandens bundlinje og sikre, at den er i fokus. Det gør de ved at gå ind i arbejdet og drøfte forskellige modeller. Det vil være at svigte opgaven, hvis man ikke tager diskussionen op og prøver at få lavet en regulering, der er baseret på udledning, mener han.

»Vi ved, det er en kæmpe opgave, men det er vores mål.«

Vil have mere gødning

For L&F Planteproduktion er målet at få lov at gødske mere, så langt hovedparten af landbruget kan gødskes økonomisk optimalt eller efter ligevægtsprincippet.

»Vi prøver at påvirke tingene i positiv retning ved at være i dialog med styrelserne i stedet for at lægge os i hængekøjen. Det skader ikke landbruget at have kontakt til dem, der vil ændre vores regulering. Tværtimod. Men i hængekøjen er vi sikre på, at vi ikke får noget ud af det,« fastslår han og hentyder til Vagn Lundsten.

For ensidigt N-fokus

L&F og VFL kritiserer blandt andet de modeller, der arbejdes på nu, for at fokusere for ensidigt på kvælstof.

»Det nytter ikke, at myndighederne hele tiden siger N, N, N, hvis det er fiskeri, industri og gamle skader, der påvirker miljøet,« siger Torben Hansen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle