Flere landbrug får brug for teknik til lugtreduktion med den nye lov om miljøgodkendelse af husdyrbrug.
l At lave et samlet og forhøjet luftafkast. Det vil sige en højere skorsten.
l At sende luften fra stalden gennem et biologisk filter.
Sådan lyder det, når specialkonsulent Arne Grønkjær Hansen, Landscentret, Plan og Miljø, gør status over mulighederne for lugtreduktion.
"Med den nye lugtvejledning i loven om miljøgodkendelse vil landbrug placeret tæt på beboelser få sværere ved at udvide. Især er der opstramninger over for slagtesvin på fuldspaltegulv. Men mange svineproducenter ønsker at beholde fuldspaltegulvet for at undgå svineri i stalden og vil hellere investere i teknik til luftrensning," siger Arne Grønkjær Hansen.
Et samlet og forhøjet luftafkast er værd at slå et slag for, når det gælder de tekniske løsninger, mener han.
"Når man samler luftafkastet, kan man flytte emissionspunktet længere væk fra naboerne. Er der tale om en lang stald, kan man derved opnå en reduktion i lugten på 30 - 40 procent, og det er lige så godt, som de biologiske luftrensere, der i øjeblikket findes på det danske marked," påpeger han.
Skorstenen vil typisk skulle op i en højde af ni meter for at opnå tilstrækkelig opblanding og fortynding. Der vil dog være dage, hvor et forhøjet afkast af meteorologiske årsager ikke virker, fordi luften slår lige ned omkring bygningen.
Biologisk filter
Princippet i de biologiske luftrensere er, at luften ledes gennem et filter, der befugtes eller overrisles med vand.
En sådan luftrenser fra firmaet Skov er afprøvet med en lugtreduktion på 30 procent som resultat, og Scan AirClean er sammen med hollandske Inno+ også på vej med en biologisk luftrenser, som vil blive testet af Dansk Svineproduktion i sommer. Firmaet kombinerer luftrensning med køling af indblæsningsluften, og det reducerer i sig selv lugtemissionen samtidig med, at det reducerer mængden af luft, der skal renses.
"Andre firmaer er ligeledes på vej med nye luftrensere. I Holland har vi netop besøgt firmaet Dorset Milietechnik, som viste et anlæg der har været i drift siden 1999, og som har en dokumenteret god effekt på lugt. Det er et anlæg, som formentlig også vil blive demonstreret i Danmark inden længe," siger Arne Grønkjær Hansen.
Det hollandske anlæg fungerer ved, at vand recirkuleres over et vandret filter med fyldlegemer af plast. Det er pladskrævende, men med relativt lille modtryk og en god fordeling af luft. Firmaet forhandler også et kombianlæg med tre trin: Støvfilter, syrescrubber og biologisk rensning.
Biologisk luftrensning kan også ske i et fladfilter, hvor ventilationsluften ledes op gennem et lag befugtet halm, træflis eller leca. Men sådanne filtre fylder meget.
"Afprøvninger både med halm og leca har vist lugtreduktion på 60 til 70 procent. Men der er ikke stor interesse for sådanne filtre, som man i et vist omfang selv skal bygge og vedligeholde, da der ikke er danske firmaer der har sat det i system endnu. De fleste vil hellere have noget, som et firma står bag, og vi venter spændt på de næste resultater fra et tysk firma, som er på vej med et bark-, flis- og leca-filter," siger Arne Grønkjær Hansen.