Høje udbytter giver roligt marked

Af Birgitte A. B. Andersen, planterådgiver, Sagro.

Selv nu, hvor vi skriver 1. december, sidder der stadig kartofler i jorden. Men holdbarheden og kvaliteten begynder at have taget skade, så det er hovedsagelig stivelses- og pulverkartofler til direkte levering, der tages op.

Året har dog budt på høje udbytter, så lagrene er langt de fleste steder fyldte, og forhåbentlig holder kartoflerne sig i ro. De høje udbytter har også betydet at priserne holder sig i ro, dog kan der være højere priser på specialprodukter.

Meldingerne fra hovedparten af Europa går på høje udbytter og lave priser. Dette se bl.a. i Tyskland, hvor priserne på spisekartofler er 35 pct. lavere end i 2016, og hvor det frie marked for pommesfrites-kartofler er ikke-eksisterende på nuværende tidspunkt. I Belgien meldes der om den største kartoffelproduktion i over 12 år, en kombination af højere udbytter og øget areal. Som i Danmark har Sverige og Finland kæmpet med store nedbørsmængder hele efteråret, resulterende i kvalitetsproblemer og i, at ikke alle kartofler er oppe. Priserne for kvalitetskartofler er øget i forhold til 2016.

I Danmark har stivelsesindustrien i de sidste år været en god forretning, og de positive tendenser fortsætter. Fabrikkerne udvider alle med nye leveringsretter i de næste år. Stivelsesproduktionen i Holland er også inde i positiv udvikling. Bl.a. er Avebe ved at bygge et ny samlet innovationscenter, der skal sikre en forsat udvikling af nye produkter.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle