Højtryk køler luften og gavner komforten

Afkøling af køerne i varme perioder sker bedst med dyser, der afgiver vanddråber, anbefaler rådgivningen.

Men formålet med højtryksanlæg, der afgiver vandet i en fin forstøvning, er netop heller ikke at afkøle køerne, men at skabe afkølede områder i stalden, hvor køerne kan lide at komme. Det vil sige afkøle luften, så komforten forbedres for køerne - og personalet i stalden.

For eksempel ved foderbordet, på opsamlingspladsen eller i malkestalden.

Det understreger direktør Niels Rohrberg, Nolan Cool Cow, der er firmaet bag en del af de højtryksanlæg, der installeres i kvægstalde.

En fordel ved højtryksanlægget er, at der anvendes en meget lille vandmængde, som forstøves i luften. Der bliver således ikke decideret vådt i stalden eller på inventaret.

Jager fluer væk

"Ved at sende vandet ud som forstøvning, trækkes energi ud af luften, som derved afkøles. Foruden en lille vandmængde drives anlægget også af små motorer, så der bruges ikke megen el," siger Niels Rohrberg.

Han anbefaler, at højtrykskølingen installeres hen over foderbordet, fordi det gavner foderoptagelsen.

En anden fordel, som man for eksempel kan have glæde af i malkestalden, er at vandforstøvningen jager fluer væk.

"Højtrykskølingen er beregnet på at skabe områder i stalden, hvor der er god komfort i varme perioder. Er der tale om ekstrem varme, hvor køerne direkte skal afkøles, skal der ganske rigtigt en overbrusning til. Men det har vi ikke set det store behov for," siger Niels Rohrberg.

En sådan overbrusning med vanddråber kan dog nemt etableres ved, at højtryksanlægget forsynes med en ekstra streng og nogle andre dyser. Det modsatte - at udbygge et overbrusningsanlæg til også at omfatte højtrykskøling - lader sig derimod ikke umiddelbart gøre, påpeger Niels Rohrberg.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle