Høst af græskar er håndarbejde

På Samsø høstes græskar, og tørt vejr giver behov for vanding i rødkål og selleri.

"Godt vejr - ja, det er næsten for godt. I hvert fald har vi vandet i rødkål og selleri i de sidste uger. De gror jo stadigvæk og suger rigtig meget vand op," siger Søren Rasmussen.

"Så kan det lige passe, at vi får masser af regnvejr i weekenden, hvor hele familien fra min fars side - 33-34 mennesker - kommer over til jagt og familiefest. Det er en tradition, og det kan der bare ikke laves op på."

Græskar afløser asier

Det er højsæson for levering af grønsager, og alligevel tager Søren Rasmussen sig tid til at forberede næste sæson. Han kører nemlig med stenstrenglæggeren i stykket til tidlige kartofler i 2010. Denne gang med container, som tager alle sten med.

Høsten af asier blev overstået, endda med levering af flere asier end fastsat i kontrakten. Turen er nu kommet til græskar, som også bliver til syltet konserves.

"Det er håndarbejde. Vi lægger græskarrene sammen i grupper og læsser dem i en container med en rendegraver," forklarer Søren Rasmussen.

"Det er halloween-græskar, der bruges nu, og de er ret hårdføre. Desuden er de mindre, end de græskar vi brugte tidligere, og dermed undgår man at skulle skrælle dem med hånd på fabrikken."

Hul til markvanding

De sidste kartofler ligger stadig på cirka en hektar - men nu kommer de også snart op. Høsten af selleri skulle også snart starte, men her er der tale om markedspriser, og prisudsigten giver ikke lyst til at begynde for tidligt.

Optagningen af rødbeder står også lige for. I næste uge kommer en kollega med en AsaLift-optager. Rødkålen er også snart klar, og Samsø Konservesfabrik har startet med at tage rødkål ind.

"Men vi leverer ikke endnu. Nogle andre avlere har problemer med flækkede rødkålshoveder, og de får lov til at levere først," siger Søren Rasmussen.

Han har desuden gang i gravningen af et vandhul til markvanding. Der mangler bare et par dage med en bæltegraver, så kan hullet rumme de cirka 5.000 kubikmeter vand, som skal bruges til markvanding.

"Vi må ikke tømme øens undergrund for vand, og derfor graver vi huller i stedet for. Men det er et stort arbejde, for al jorden skal køres hen i nogle lavninger på marken, og det kræver godt føre," siger Søren Rasmussen.

 

Emneord

høst

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle