Høst med høj stub sikrer kvaliteten af majs

Udsigt til en lav foderværdi i majsen får Simon De Sain til at sætte en høj stub.

Selvom Simon De Sain endnu ikke kender kvaliteten af dette års majshøst, er han forberedt på, at foderværdien af majsen kan være lavere end normalt. Derfor har han bedt Skamstrup Maskinstation om at sætte en cirka 50 cm høj stub, når de snitter de 58 hektar majs, han skal bruge som foder til sine 145 årskøer. Årsagen, til at han forventer en lavere foderværdi i majsen i år, er det varme vejr, vi har haft i år. Varmen får nemlig cellevæggene til at lignificere kraftigere end normalt, og det betyder, at NDF-fordøjeligheden bliver lavere end normalt.

»Jeg har rigeligt foder. Derfor vil jeg hellere sætte en høj stub og høste majs med en god foderværdi, også selvom det naturligvis koster udbytte,« fortæller Simon De Sain.

Han startede med at snitte majs sidste torsdag, og selvom han på daværende tidspunkt ikke kendte udbyttet, venter han at høste cirka 11.000 FE pr. hektar.

Koster udbytte

En forøgelse af stubhøjden fra 30 til 50 cm giver ifølge planteavlskonsulent Erik Helbo fra Jysk Landbrugsrådgivning en forøgelse af foderværdien på 0,15 MJ pr. kg tørstof og en forøgelse af fordøjeligheden af NDF med 1,4 procent. Han mener derfor, at der er god fornuft i at øge stubhøjden på ejendomme, hvor der er rigeligt foder.

»Det giver ganske vist en udbyttenedgang, men majsen er meget høj mange steder. Derfor er der plads til det, og en lavere foderkvalitet kan let resultere i en ydelsesnedgang, der er koster mere end det udbyttetab, der er forbundet ved at sætte en højere stub i majsen,« siger Erik Helbo.

Han vurderer, at årets majshøst i det område, Jysk Landbrugsrådgivning dækker, vil være cirka fem procent højere end normalt, men at der vil være relativt store udsving i udbytterne, afhængigt af hvor godt man har vandet majsen ved blomstringen.

Let at tjekke kerneknusning

Erik Helbo opforderer til, at man er opmærksom på at køre med en snitlængde på ni-ti mm, og at man sikrer, at majskernerne knuses tilstrækkeligt.

»Ved at opbløde fire-fem håndfulde snittet majs i en opvaskebalje med vand kan man skille kerner og stængler ved at røre rundt i opvaskebaljen. Fjernes bladene, kan vandet hældes af baljen, mens man holder kernerne tilbage med hånden eller en si. Derefter kan man lægge kernerne ud på en plan overflade, og vurdere hvor godt kernerne er knust,« forklarer Erik Helbo.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle