20 pct. af kornet er ikke høstet endnu. Hveden begynder at spire i aksene, og det kan udvikle sig ganske hurtigt.

Høsten snegler sig af sted. Den seneste uge er der kun høstet mellem bygerne og i mange tilfælde med høje vandprocenter. Kun cirka 175.000 hektar eller 12 procent af kornarealet er kommet i hus den seneste uge, viser høstbarometret.

Trods store regnmængder - ikke bare den seneste uge, men faktisk hele måneden, står kornet stadig op de fleste steder, hvilket er positivt.

"Men vi ser begyndende spiring i hvedeaksene nu," siger Michael Wang Lønbæk, Centrovice.

Den tendens bekræftes flere steder, uden at det er et stort problem. Det kan det dog snart gå hen og blive, eftersom godt 20 procent af kornmarkerne stadig ikke er høstet.

Faldtal falder

Kvaliteten af det uhøstede korn lider også i regnvejret.

"Faldtallet i megen hvede er for længst under minimum, og store dele af maltbyggen er med så høje proteinprocenter, at det kun kan afregnes som foderbyg," siger Leif Ejlebjerg, Gefion.

Han forventer derfor, at vårbygarealet viger en smule for hveden, der har givet rekordudbytter.

Gennemsnitsudbytte

Hvedeudbytterne ligger nu i gennemsnit næsten ni procent over fem års gennemsnit, viser planteavlskonsulenternes indberetninger til Høstbarometeret.

I vårbyg ligger det derimod 16 procent under fem års gennemsnit. Havren tegner næsten lige så dårligt som vårbyggen med udbytter 15 procent under normaludbyttet.

thalbitzer@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle