Halvt kemiforbrug med ombygget sprøjte

Hvis man ikke selv arbejder for lavere forbrug af pesticider, kommer der nok nogen og tvinger én. Derfor udvikler DLM ny teknologi.

Morten Lund-Olesens vej til kåring som Fremtidens Landmand gik gennem udvikling af den 36 meter brede sprøjte til at kunne fungere præcist nok til at båndsprøjte. Men det er faktisk først nu, hvor sæsonen går på hæld, at man kan vide sig sikker på resultatet af bestræbelserne. Og resultatet er:

Det er med de sidste justeringer lykkedes at få den til at køre præcist nok til at kunne båndsprøjte i roerne.

Forbruget af kemi i roerne er halveret.

Der er ikke gået hele rækker til som følge af, at den har ramt skævt – brugen af båndsprøjten har ikke kostet udbytte.

»Teknologien er på plads, og den virker. Prøveoptagningerne tegner godt«, siger Morten Lund-Olesen.

Han glæder sig over det samarbejde, der har været om sprøjten med Geoteam, Nordic Sugar og andre, og over, at hans egen arbejdsgiver DLM er gået ind i det.

Ifølge direktør for DLM, Mogens Worre-Jensen er udviklingen af sprøjten et kæmpe fremskridt. Og det at kunne udvikle er en af styrkerne i DLMs set up med at passe en lang række gårde med til sammen 5.000 hektar.

»Det er vores virksomheds holdning, at vi skal være med i udviklingen af sådan noget. Vi er så store, at vi kan magte det og holde til, at det koster noget – især tid. Det kan en gård på 300-400 hektar have svært ved at magte alene. Hvis landbruget ikke selv gør noget, tror jeg, at der er nogen, der kommer og kræver det af os, og så vil vi hellere selv være foran«, siger han.

Faktaboks

DLM

  • Morten Lund Olesen, 30 år og driftsleder hos Dansk Landbrugs Management (DLM), der råder over 5.230 hektar.
  • Udvikler teknologien i stor skala med henblik på rationel drift, mindre pesticidforbrug og bedre indtjening.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle