Han moser på, til han har løsningen

Helt uventet for ham selv blev landmandssøn fra Odder-egnen Danmarks bedste unge mekaniker.

Han har haft godt med træning hjemmefra.

Havetraktoren skulle fikses. Lettere brugte New Holland-traktorer har også brug for service.

Og der vil også altid være lidt på en CX-mejetærsker af samme mærke.

For en uge siden blev han kåret til landets bedste unge mekaniker i en finale, hvor han troede, at han blev nummer tre, da fjerdepladsen allerede var udnævnt. Lidt beskeden og jantelovsagtig er man jo nok altid, som han selv siger det.

Men 23-årige Johannes Dahm fra Bjerager syd for Odder lyder målrettet med retning mod servicebilen, når han fortæller, hvad der er blandt de fedeste opgaver i arbejdet som ung mekaniker i lære hos Yding Smedie & Maskiner på Horsens-egnen.

»Jeg ved ikke, om man kan sige, at det er én ting. Men de feltture, hvor du skal ud og have tingene til at køre for kunden, de er virkelig spændende. Der har jeg været med en del gange, primært med kartoffeloptagere. Det gælder bare om at få det til at køre, og man kører ikke hjem, før det kører. Der lærer man at finde nogle løsninger. Sådan var det også under DBL (DM for unge mekaniker-lærlinge red.) Man er nødt til at finde en løsning«, siger han.

Stod mellem mekaniker og landbrugsskole

Sidste fredag kunne han lade sig hylde på skolen, hvor man tager uddannelsen HEG i Aars efter en skarp finale mod finalisterne Carl Gornitzka fra Nexø Smede & Maskinforretning, Emil Hedegaard Nielsen, Valtec Skanderborg, og Malthe Thomsen fra Brdr. Thorsen i Nimtofte.

En servicetekniker fra Geoteam havde bl.a. stillet en opgave med et GPS-anlæg på en lille golfbil, som var en svær nød.

Flere problemer på en ukendt traktor, en helt ny Fendt 724, gav også lidt sved på panden. Derimod var det lettere at fremstille et pumpehjul og fikse en Kuhn såmaskine.

»Ingen af mærkerne i konkurrencen var noget, som jeg var vant til, men jeg laver ofte smedeopgaver og arbejder mest med redskaber frem for traktorer på arbejdet«, forklarede han umiddelbart efter.

Hvorfor er du gået i den her retning?

»Jeg har altid kunnet li’ at rode med mekanik og skruer i maskiner og har lavet mine egne ting og leget med det. På landbruget har man haft ATV’er og skullet skrue på dem«, fortæller han.

Inden han gik mekanikervejen, tog han en tur forbi gymnasiet.

»Jeg var ikke helt sikker på, hvad jeg ville. Derfor tænkte jeg, at så havde jeg da de tre år med mig. Det var enten mekanikervejen eller landbrugsvejen. Det vækker større interesse at skrue i maskinerne, og så får jeg stillet landbrugslysten med maskinerne«.

Faktaboks

Det vandt han

  • Konkurrencen, han vandt, hedder Danmarks Bedste Lærling Landbrugs-maskinmekaniker.
  • Arrangeres af Dansk Maskinhandlerforening, Dansk Metal og LandbrugsMedierne.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle