Handel med skattefordele

Susanne overtog familiegården før tid for at få den til ejendomsværdi i stedet for markedsværdi.

I efteråret 2018 begyndte Susanne Johansen og hendes far Jens Erik Johansen at tale om en overdragelse af familiegården. Jens Erik Johnsen er en mand med finanserne i orden - ingen gæld, og han skilte sig af med husdyrproduktionen i tide. Derudover valgte de at handle, mens Jens Erik stadig var i live, fordi det gav store besparelser.

»Når man nu skal handle, kan man ligeså godt gøre det på det mest optimale tidspunkt med skattemæssige fordele«, siger Susanne Johansen.

Hvis Jens Erik Johnsen var borte, skulle hun købe Grøndalsgården til den vurderede markedsværdi, men fordi han stadig er i live, fik hun familiegården til ejendomsvurderingen minus 15 pct. Derudover har Susanne Johansen ikke skullet hive nogle penge op ad lommen, fordi Jens Erik i virkeligheden har lånt hende pengene - også kaldet et anfordringslån.

Det er med andre ord et familielån fra Jens Erik til Susanne, der ikke har en bestemt aftale om afvikling. Jens Erik kan desuden med en dags varsel vælge at indfri lånet.

»Så hun skal opføre sig pænt, for ellers kan jeg jo bare sige stop«, siger Jens Erik Johnsen og griner.

Fordelen ved familielånet er også, at Jens Erik Johnsen kan frigive en bid af det rentefrie lån til Susanne løbende. Det kan gives på to måder. Enten kan Jens Erik overføre et kontant beløb til Susanne, eller han kan nedskrive beløbet på gældsbrevet. På den måde får hun sin arv i form af gården, som hun skylder et mindre og mindre beløb for. Samtidig er der senere hen mindre arv, som Susanne skal betale boafgift på 15 pct. af.

»Vi har haft en skatteadvokat indover for at sikre, at der ikke var en kommafejl, for det kan sagtens ødelægge sådan en aftale«, siger Susanne Johansen.

Tilbage i 2009 overtog Susanne Johansen også sin mors gård. Moren og faren blev skilt, da Susanne var barn. Moren flyttede til et andet landbrug, hvor faren så drev hendes jord.

»I 2009 gik der rygter i branchen om, at ejendomværdierne ville stige ret voldsomt. Vi nåede lige at færdiggøre papirarbejdet i foråret, og få dage efter steg vurderingen med en million, så det var ret heldigt«, siger Susanne Johansen.

Hendes mor har ikke haft arbejde, fordi hun har været hjemmegående medhjælp i landbruget. Handlen var derfor også en byttehandel mellem mor og datter.

»Med mit køb kunne hun få frigivet lidt til pension, og jeg lavede en investering«.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle