Hans Henrik har styr på 650 Landrace søer

Jørgen Rask måtte rykke sig i forhold til sine egne normer om hvordan en svinestald skulle se ud, da Kauergaard 1 skulle bygges.

Jørgen Rask kalder sit nye byggeri for vor tids udflytning. Med udvidelsen er den samlede besætning nu på 650 landracesøer, salg af renracede polte og orner, samt et betragteligt antal YL-polte til både danske og udenlandske aftagere.

"Desuden laver vi selv alle galtgrise færdige til slagtning," fortæller han og byder inden for i et byggeri, der nok leder tankerne hen på en svinestald, men alligevel ikke minder om meget andet byggeri. Det arkitektoniske og landskabsmæssige har nemlig fået en meget høj prioritet i forbindelse med byggeriet.

Jørgen Rask fortæller gerne om linjer i landskabet, om placeringen af læhegnet, om betydningen af at vælge en rød ramme om indgangspartiet og om at skabe plads mellem de enkelte enheder i byggeriet.

"Målet har været både at signalere, at der var tale om en svinestald, men at der også var andre funktioner som foderproduktion, gylleopbevaring og kantine for vores ansatte," fortæller han og tilføjer, at man skal være villig til at blive både udfordret og provokeret, når man har arkitekter med i byggeprocessen.

Brede gange

Til daglig kan driftsleder Hans Henrik Gran og Sandie Haargaard glæde sig over et veldisponeret byggeri, hvor der foruden smittebeskyttelse er lagt vægt på logistik og på udvidelsesmuligheder.

"Der er højt til loft og mange vinduer overalt i byggeriet, så vi oplever næsten ikke vi går indendøre," lyder det fra de to medarbejdere, der også kan glæde sig over en sektioneret polteafdeling og en læsserampe, der er i niveau med ladet i lastbilen.

"Det er meget hurtigt og nemt at læsse polte til vores kunder," siger Hans Henrik Gran.

På vej fra polteafdelingen til drægtighedsstalden kan han lade blikket glide ud på det område, der ifølge Jørgen Rask er reserveret til en eventuel kommende udvidelse af Kauergaard 1.

"Vi kan udvide til 1.000 eller 1.200 søer uden at det kan ses fra facaden," siger han med begejstring i stemmen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle