Harsø er tæt på søgsmål mod patentkopister

Det koster hvert år millioner i tabt indtjening, når kæmpefabrikker bryder Harsø Maskiners patenter. Nu kan det være nok, lyder det.

Ligesom udviklingen af nye patenter er en af årsagerne til, at Harsø Maskiner har været en særdeles guldrandet forretning i næsten 50 år, er det samtidig også roden til de største problemer for familieforetagendet.

I en årrække har flere »store, veldrevne firmaer inden for den danske gyllebranche,« som Harry Sørensen kalder dem, nemlig forbrudt sig mod en stor del af selskabets patenter, og det slår gang på gang store huller i virksomhedens kistebund.

»Vi går glip af omsætning på adskillige millioner hvert år, og det er der ingen tvivl om. Det er jo tyveri ved højlys dag, - de kunne lige så godt stjæle vores besætning, da vi havde køer,« siger Harry Højvang Sørensen.

Nærmer sig retten

Derfor er familien nu så småt på vej med erstatningskrav mod både producenter og maskinstationer, der har købt produkterne af fabrikkerne.

»Advokaten har frie tøjler, og hvis han siger, at nu skal vi gøre det, så gør vi det. Vi har lige nu tre sager kørende, hvor vi forsøger at finde en løsning. Det vil vi jo allerhelst, men hvis de bare melder tilbage med udenomssnak, så nærmer vi os retten med hastige skridt,« siger Harry Højvang Sørensen.

En opslidende kamp

En af hovedårsagerne til, at fabrikkerne frit kan kopiere produkterne, er, at der typisk går flere år fra patentet ansøges, til det bliver godkendt. Det seneste patent, en friløbspumpe, har været undervejs i syv år, og i den periode har konkurrenterne haft frie tøjler til at producere et tilsvarende produkt.

»Når produktet bliver patentanmeldt håber de store jo bare, at det ikke går igennem, og så producerer de løs i den periode. Og når det så bliver godkendt, fortsætter de bare. De er jo ti gange større end os, og de kan tryne os, fordi de har størrelsen til det. De bruger alle kneb for at stjæle og bruge mine opfindelser, og det er opslidende hele tiden at kæmpe for det her. En ting er at opfinde noget, men noget andet er, at man så samtidig løbende skal kæmpe for retten til at bruge det,« siger han.

Familiens fremtid

Harsø Maskiner er et familieforetagende, der beskæftiger to generationer, og senest er også det ældste barnebarn blevet ansat som fejedreng. Netop familiens involvering i virksomheden gør også, at der skal gøres noget.

»Vi har tre børn i firmaet, og det er jo også deres eksistens, der er på spil.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle