Havari med mejetærskeren kostede to høstdage

Vårbyggen ser ud til at give rigtig godt i år, men er begyndt at knække ned.

Jeg er bagud. Alt er modent, men jeg havde havari med mejetærskeren i søndags og fik først en lånemaskine tirsdag. Så jeg har holdt stille et par dage, hvor vi kunne have høstet. Rigtig ærgerligt«, fortæller Anders Falk Rasmussen fra Vestervang på Falster.

Han var onsdag i gang med at høste vårbyg af sorten RG Planet med en vandpct. på 14 til 15. Han håber, det bliver godkendt til malt. Endnu har han dog ingen analyser.

»Vårbyggen ser ud til at give rigtig godt i år. Udbyttemåleren svinger imellem 7 og 9 ton pr. hektar - nogle steder endda helt op til 11 ton. Vi havner nok på 7,5 til 8,0 ton i gennemsnit. Og det er, hvad vi plejer at avle på lerjord i de gode år. Mens udbyttet på vores sandjorde normalt ligger på 4 til 6 ton pr. ha«, fortæller han.

Noget af hans sandjord har dog overrasket i år, da den gav ca. det samme som lerjorden. Også naboens sandjord har givet overraskende godt.

»Da jeg høstede hans byg, gav den nogle steder 10 ton pr. ha. Det er helt vildt. Så meget har han aldrig avlet på den jord«.

Hveden har pralet

Vårbyggen er begyndt at knække ned. Derfor prioriteres den først - inden den lægger sig hen ad jorden. Derefter kaster han sig over hvede og rug.

»Jeg har høstet 15 ha Informer hvede med en masse halm. Den har i snit givet 10 ton pr. ha, som er meget gennemsnitligt. Den har pralet mere, end den har ydet. Udbytte- måleren svingede dog imellem 8 og 13 ton, så nogen steder gav den rigtig godt. Jeg har også uhøstet Kalmar hvede - den ser mere tæt ud ved aksene«.

  • Anders Falk Rasmussen driver sammen med sin far og bror I/S Vestervang ved Marrebæk på Falster.
  • Dyrker 300 hektar med et alsidigt sædskifte med korn, vinterraps, rødsvingel, engrapgræs, ærter og spinat.
  • Arbejder målrettet på at gøre jorden sundere. Bearbejder jorden så lidt som muligt.

Faktaboks

Udfordring her & Nu

  1. Rapshøst: Rapsen er endnu ikke høstet. Det gør vi direkte - evt. om natten, når vi ikke kan høste korn. Det haster dog ikke endnu. Det som rapsen taber i topskud, tager den på i sideskud. Endnu da.
  2. Spinat: Er sprøjtet ned og klar til høst sidst i ugen.
  3. Maltbyg: Vi satser på, at byggen godkendes til malt, men vi har endnu ingen analyser.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle