Henrik Frandsen har opgivet sit landbrug for at være førstemand i Tønder

Staldene på Ulleruplund står tomme, jord og gyllebeholder er forpagtet ud. Det går ikke at være fuldtidslandmand og borgmester på samme tid, mener Henrik Frandsen.

Der er stadig en mild atmosfære af gris i luften på Henrik Frandsens gård Ulleruplund ved Skærbæk. Men sostaldene står tomme, og der er ikke så meget som en logrende gårdhund på matriklen.

Kun de udlejede gyllebeholdere vækker minder om staldenes tidligere beboere.

»Jeg har ikke landbrug længere, jorden er forpagtet ud, og staldene her har stået tomme siden efteråret 2016«, fortæller Henrik Frandsen, borgmester i Tønder, tidligere viceformand i Landbrug & Fødevarer og formand for Sønderjysk Landboforening.

Uventet borgmesterpost

Det er fem et halvt år siden, Henrik Frandsen oplevede sit livs skuffelse: Ved delegeretmødet i november 2012 tabte han formandsvalget i Landbrug & Fødevarer til Martin Merrild.

På det tidspunkt havde den sønderjyske landmand været viceformand i L&F i halvandet år, og da formandsposten blev ledig, fordi en skulderskadet Niels Jørgen Pedersen ikke ønskede at genopstille, var Henrik Frandsen helt klar til at avancere.

Men formandsdrømmene blev knust, da Martin Merrild også meldte sig som kandidat. Han blev valgt med 55 pct. af stemmerne. En ydmyget Henrik Frandsen tog et år ’på bænken’ i Landbrug & Fødevarers primærbestyrelse, inden han forlod det landbrugspolitiske for at blive folketings- og byrådskandidat. I november 2013 blev han valgt ind i Tønder Byråd for Venstre og fik posten som 2. viceborgmester.

To et halvt år efter, 10. maj 2016. skete det utænkelige: Tønders 56-årige, sportstrænede borgmester Laurids Rudebeck (V)pludselig døde.

Ud over det tragiske i situationen var Tønder kastet ud i en politisk krise.

Som et pavevalg

»Vi var totalt uforberedte, men indkaldte Økonomiudvalget og udvalgsformændene for at aftale en køreplan«.

Med 14 V-mandater ud af 31 stod det hurtigt klart, at også den nye borgmester skulle findes i Venstres byrådsgruppe.

»Så skulle vi 14 pege på én af os, ligesom når man vælger en pave, og kardinalerne skal finde efterfølgeren. Og så pegede de på mig«.

Gik i tænkeboks

Henrik Frandsen var på det tidspunkt i gang med at omlægge sin svineproduktion:

De 500 søer på Ulleruplund var ved at blive faset ud, for han ville renovere staldene for at koncentrere sig om slagtesvin, som han i forvejen producerede på to andre ejendomme.

Så blev han borgmester og gik i tænkeboks:

»Jeg tænkte: Er det nu det rigtige at renovere et ældre staldanlæg, når jeg ikke har tid til at være hjemme?«

Projektet blev sat på pause frem til kommunalvalget i november 2017.

Fik kanonvalg

Før kommunevalget flaksede sommerfuglene i Henrik Frandsens mave: Ville Tønder-borgerne efter halvandet års ’prøvetid’ forny mandatet til landmandsborgmesteren fra Skærbæk, en halv times kørsel fra hovedbyen Tønder? Eller ville han ’dumpe’, som han i egne øjne var dumpet i 2012 ved formandsvalget?

»Jeg tænkte: Hold kæft, hvis jeg taber igen! Men jeg tænkte også: Det nytter ikke at blive bange for sin egen skygge«.

Al uro blev gjort til skamme: Henrik Frandsen fik et kanonvalg med 2.647 personlige stemmer, mere end hver fjerde af Vs stemmer. Så var det, han traf beslutningen om at stoppe som landmand.

»Mit ræsonnement var: Hvis jeg både vil være fuldstidslandmand og fuldtidsborgmester, lykkes jeg ikke med nogen af delene. Det med at være bagefter, det er dét, man får stress af«.

Faktaboks

Henrik Frandsen

  • 57, borgmester i Tønder for Venstre
  • Bor i Ulleruplund, Skærbæk
  • Gift med Jette, 3 voksne børn i København

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle