"Her er vi konkurrencedygtige de næste mange år"

Danish Crown har overtaget et udansk lønniveau og ikke-brugte produktionsmuligheder med overtagelsen af det tyske slagteri D & S Fleisch. Nu skal det tyske slagteri til at lære at tjene penge.

Der står stadig D & S Fleisch på lidt slidte skilte - men de første tegn på, at Tysklands fjerdestørste slagteri er blevet forandret med Danish Crowns indtog, er dukket op.

Efter flere år med hårde besparelser på slagteriet i Essen har Danish Crown som første skridt ansat nye folk og bygget en ny produktionslinje, hvor kamme bliver udbenet og saltet, før de bliver sendt til England og omdannet til bacon.

"Vi har flere kunder og mere kundskab," konstaterer leder af udbening og opskæring Günther Köhler.

Tyskeren har arbejdet på slagteriet de sidste fem år og føler, at dagligdagen er ændret markant de seneste måneder efter, at slagteriets gamle ejer, Herbert Dreckmann, lod stafetten gå videre til Danish Crown.

"Det er mere menneskeligt. Man får lov til at tale sammen om et problem. Før måtte vi ikke snakke sammen. Der blev bare råbt. Forskellen er som dag og nat," siger Köhler.

Nede i opskæringen møder vi en imponeret koncernchef Kjeld Johannsen, der må tale højt for at overdøve lyden af metal fra kørende slagtekroppe, som malende passerer os i et antal, der svarer til 75.000 slagtninger om ugen.

Dermed har Danish Crown fået et anlæg, som overgår slagterierne i Ringsted og Blans - og kun overgås af Horsens i koncernen.

"Det er en virksomhed, hvor der er masser af muligheder for at være konkurrencedygtig langt ind i fremtiden. Rammerne og størrelsen af rummene giver muligheder. Det er ikke et gammelt, faldefærdigt slagteri, som vi har købt," siger han.

Vil have tysk kød

Vi kommer ind i et større rum. Gabende tomt. Pladsen skræmmer ikke vores guide, Steen Sønnichsen.

"Her er der muligheder," siger Danish Crowns chef for Tyskland og tænker højt om finudbening, nye specialprodukter eller helt andre muligheder.

Siden 1989 har han arbejdet i dansk svinekøds tjeneste i Tyskland.

I starten var det bogstaveligt talt med et par brochurer i attachémappen og et gebrokkent tysk på læberne, at Sønnichsen lærte det tyske marked på den hårde måde.

I dag er han chef for Danish Crowns tyske aktiviteter, som med købet af Tysklands fjerdestørste slagterivirksomhed aldrig har kørt mere flydende end nu.

Inklusiv Tulip-delen omsætter Danish Crown nu for mere end otte mia. kr. om året i Tyskland.

Indtil nu har Danish Crown ikke slagtet grise i Tyskland, og netop dét punkt har været omdiskuteret, når Danish Crown skulle måles med konkurrenterne.

Da LandbrugsAvisen for fem år siden var forbi Steen Sønnichsens kontor i Rendsburg, afviste han, at det ville være en fordel for Danish Crown at få tysk slagterikapacitet.

I dag mener han, at tiderne er skiftet i takt med, at den tyske detailhandel i større grad efterspørger tysk svinekød i paletten, når Danish Crown vil afsætte sit danske svinekød på det tyske marked.

"Den gang var tingene ikke så klare. Det har ændret sig meget i discount-segmentet," forklarer han.

Skal til at tjene penge

En rød kasse med navnet Westfleisch ligger lidt tilfældigt i nærheden.

Det er Tysklands tredjestørste slagteriselskab og sammen med Tønnies Fleisch og Vion Food Company de spillere, som Danish Crown for alvor skal måle sig med i Tyskland.

Danish Crown lægger ikke skjul på, at med lønninger til folk i produktionen på mellem 55 og 82 kr. i timen, så har selskabet fået en stor og konkurrencedygtig produktion.

Samtidig har Danish Crown overtaget et relativt billigt anlæg, da D & S Fleisch på et stærk konkurrencepræget marked ikke har genereret de store indtægter til de tidligere ejere.

I det seneste offentlige regnskab fra 2008 fik D & S Fleisch et beskedent overskud på syv mio. kr. ud af en omsætning på cirka fire mia. kr.

Kjeld Johannsen ser gode muligheder for at øge virksomhedens lønsomhed.

"Vi har en politik om, at vi skal forrente investeringer med 13 procent. Det har vi også her. Da det ikke var en virksomhed med store overskud, så har den heller ikke været så dyr. Vi skal tjene et to-cifret millionbeløb. Det er en hård proces. Det tager ikke måneder, men år. Men vi er fortrøstningsfulde. Vi er ikke blevet overraskede over noget," siger Kjeld Johannsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle