Her stiger huspriser 25 pct.

Vestervig er et eventyr skrevet af landsbyens beboere. Nedrivning af faldefærdige huse og masser af presseomtale har fået huspriserne til at stige 25 pct. og indbyggetallet til at stige.

Vestervig ligger tæt ved det strømfyldte Vesterhav. Men Vestervig går mod strømmen. Den lille landsby har formået at få indbyggertallet til at stige sideløbende med huspriserne midt i en krise og den største udvandring fra by til land i mange årtier. Lars Steffensen er landmand og en af hovedarkitekterne bag Vestervigs vilde vækst.

»I 2005 lavede Vestervig Borger- og Håndværkerforening en 10 års handlingsplan for Vestervig. Vi ville af med de faldefærdige huse, der stod langs hovedvejen og vi ville tiltrække nye beboere. Derfor stiftede vi et selskab. Vi fik hurtigt samlet 200.000 kr. ind hos de lokale beboere og Sparekassen Thy,« siger han. Det lille selskab ledet af vestervigere gik i krig med pantebrevs hajer som Låsby Svendsen, der i årene op til krisen fuskede jordpriserne om som babylontårnet. Vestervigerne møder op til tvangsauktioner og byder om kap. Og i 2010 er Låsby Svendsen druknet i sit eget pantebrevscirkus, og vestervigerne køber deres første ejendom. De river den ned og sælger jorden.

»Vi har væltet 16 ejendomme i Vestervig siden, vi købte det første hus. Det har betydet, at huspriserne er steget med 25 pct. siden 2009 og indbyggertallet er steget med 48. Og byen har åbnet sig op. Byen var som en mund med grimme tænder, nu er de grimme tænder revet ud og så gider folk godt at kysse den igen. Men det er ikke kommet på en dag,« siger Lars Steffensen og fortsætter.

»Da de grimme og forfaldne huse fosvandt og byen blev smuk igen, var det som om, at det smittede af på alle borgere. Der er ingen, der vil have byens grimmeste hus. Det har givet et generelt løft. Samtidig har det pustet en positiv energi ud over byen og nu har vi alle disse udvalg, der strukturerer og sætter gang i arrangementer, nye ideer, byfornyelse og jeg kunne blive ved.«

Organisering er hemmeligheden

Vestervig har mere en ti små, specifikke udvalg. Der er et parkudvalg for byens lille park, et udvalg til stisystemet i parken og et udvalg til at holde gadekæret rent.

»Det handler om, at folk får lov at arbejde med præcis det, som de brænder for. Man skal respektere folks interesser og være åben for nye ideer. Skaber man de rigtige rammer, kommer folk selv ud af det skjulte og begynder at involvere sig og bidrage. Og når det først er i gang, er det som en snebold, der vokser og vokser,« siger Lars Steffensen.

Massivt pressearbejde

Vandet ligger som sølvpapir på den store Nissum Bredning i toppen af Vestjylland. Vestervig åbner sig som en blomst efter et par sving fra fjorden og ind i det forårsgrønne landskab. Den lange og nyasfalterede hovedgade med små villahuse, en kro og park byder velkommen. Men det er ikke nok, at her er smukt, folk skal også vide det. Derfor satte Vestervigs borgere gang i et massivt pressearbejde med Lars Steffensen som ankermand.

»Jeg fik ideen til en pressestrategi i 2011. Vi skal i pressen hver tredje uge og vi skal kun fortælle den gode historie. Og det skal være nemt for pressen samtidig med, at historien om byen er nogenlunde den samme og, at det er en person, der hurtigt og levende kan fortælle den,« det blev Lars. Han har givet omkring 30 interview til alt fra lokalaviser og AftenShowet på DR1.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle