Hestehandler henter solid vækst i svær branche

OL-medaljevinder, VM-sølvvinder og dressurrytter Andreas Helgstrand har på få år fået en millionforretning op at stå og har i dag 40 ansatte. Primært lever han af hestehandel, og kunderne er ’folk, der har mange penge’.

At gå fra nul til 40 ansatte og et to-cifret millionbeløb i overskud på kun syv år er en heftig udvikling, som de fleste iværksættere ville være misundelige på.

Helgstrand Dressage er en virksomhed, der sidste år hentede et respektindgydende overskud på 35 mio. kr. ud af en omsætning på 150 mio. kr. Et resultat der ifølge ejeren Andreas Helgstrand kommer til at gentage sig i år. Med andre ord er Helgstrand Dressage et eksempel på, at der kan tjenes rigtig mange penge i erhverv tilknyttet dansk landbrug. Pengene tjenes på at købe og uddanne unge dressurheste og sælge dem videre. Hingstestationen bidrager med en mindre del af indtjeningen og fungerer også som markedsføring.

»95 procent af de heste, vi sælger, sælger vi til udlandet. Det segment, vi går efter, er folk der har råd til og er villige til at betale mange penge for en hest. Og der tror jeg, at vi rammer noget af det rigtige,« siger Andreas Helgstrand.

Ingen uddannelse som leder

Den udvikling og succes, som virksomheden har gennemgået på så kort tid, var der ingen, der havde forudset. Det har da også været en udfordring for Andreas Helgstrand at blive virksomhedsejer og have ansvar for så mange medarbejdere. Han er uddannet berider og har tidligere været ansat på stutterier i Danmark og i udlandet. Med sig i bagagen har han en række medaljer fra det absolutte topniveau i dressursporten. Det er denne baggrund, der har gjort ham i stand til at skabe virksomhedens unikke brand og store udvalg af toptrænede dressurheste, der får kunder fra hele verden til at tage til Vodskov i Nordjylland for at se på heste.

»Jeg har ingen uddannelse i at være leder af en virksomhed. Og jeg tror, at enten så kan man det, eller også kan man ikke. Lige meget, hvor meget man har læst, så tror jeg bare, det er svært. Jeg har været til tonsvis af foredrag, og jeg oplever, at det er de samme ting der er svære, uanset om man er topchef i AP Møller, eller det er i vores virksomhed. Jeg tror, at det der er vigtigt er, at man kan give ting fra sig, og at butikken kører - også når man ikke er der,« siger Andreas Helgstrand.

Men netop det at slippe tøjlerne og lade personalet tage over har været en udfordring.

»Det er helt klar den del med personale, der har været sværest for mig. I starten tror man, at man bare lige skal løbe lidt hurtigere for at nå det hele. Men vi har været gode til at få fat i de rigtige folk, der også kan selv,« siger Andreas Helgstrand, der som en del af konceptet rejser til bl.a. USA og hjælper hestens nye rytter godt i gang.

’Det er megasjovt’

Helgstrand Dressage har i sin korte levetid allerede opnået flere priser blandt andet som årets ejerleder og Future Winner i 2014 i Nordjylland og Børsens Digitale Gazellepris 2015. Virksomheden har netop rundet 10.000 likes på facebook og har ansat en medarbejder kun til det.

»Det, der er drivkraften, er, at man skaber noget. Man skaber nogle arbejdspladser, og at man sætter gang i nogle ting. Og det er ufatteligt, hvor relativt let det er at sætte noget i gang. Det er rigtig sjovt og inspirerende. Og det der med at andre synes, at man gør det godt, det er da helt klart motiverende,« siger Andreas Helgstrand.

Og på trods af den udfordrende hverdag nyder han det.

»Jeg synes, at jeg har en megasjov hverdag. Der er altid nogle problemer, der skal løses, men ingen dage er ens.

Nye projekter

Og sætte gang i ting gør Andreas Helgstrand i høj grad. Han har netop købt Uggerhalne Sportsrideklub, der ligger over for hans nuværende ejendom, og ombygger det til endnu et topmoderne ridecenter, der skal give endnu mere plads til undervisning af kunder og private ryttere.

»På sigt skal vi være endnu flere. I øjeblikket har jeg en medarbejder fast hver 14. dag i Rusland, og jeg rejser selv rigtig mange dage om året. Derfor kunne en afdeling i USA, Rusland eller et helt tredje sted også være en mulighed,« siger Andreas Helgstrand.

De mange timer, der lægges i virksomheden, er der heldigvis fuld forståelse for hos Andreas’ kone, Marianne, der også er dybt engageret i virksomheden. Om kort tid lancerer Marianne Helgstrand en eksklusiv smykkeserie under navnet Helgstrand Denmark, og det er også planen senere at lave læderprodukter under samme navn.

Faktaboks

Andreas Helgstrand

  • 38 år og uddannet berider
  • Driver salgsstald og hingstestation under navnet Helgstrand Dressage sammen med sin kone, Marianne Helgstrand
  • Har 40 ansatte og plads til omkring 140 heste

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle