Hoppe slemt skadet af GPS-halsbånd

Miljøministeren mener, at GPS-halsbånd kan bidrage til at overvåge dyrevelfærd i rewildingprojekter. Men halsbåndene kan i sig selv være et problem, viser sag fra Mols Bjerge.

Billeder af en Exmoor-hoppe med åbne kødsår på hals og øre udløst af et gnavende GPS-halsbånd skabte i denne uge ny furore om rewilding, ikke mindst fordi der igen er tale om en dyrevelfærdssag fra Mols Bjerge.

Hoppen tabte sig i vinter, så GPS-halsbåndet endte med at sidde forkert. Mandag 3. maj blev den bedøvet med pile, og halsbåndet blev afmonteret.

Denne gang var det ikke Naturstyrelsen, der måtte stå for skud, men Molslaboratoriet under Naturhistorisk Museum, hvor følhoppen indgår i et rewilding-projekt.

»Vi må desværre erkende efter afmonteringen af GPS-halsbåndet, at halsbåndet har siddet længere tid på hoppen end dyrevelfærdsmæssigt rimeligt. Det beklager vi dybt«, skriver museet i en pressemeddelelse.

GPS et redskab

Den nye sag fra Mols Bjerge puster ikke kun til de hidsige meningsudvekslinger på de sociale medier men også til den politiske debat i Folketinget, som netop nu behandler lovforslaget om naturnationalparker.

Her er det især spørgsmål om dyrevelfærd, der deler partierne. Samtidig har miljøminister Lea Wermelin og Naturstyrelsen netop overvejelser om at benytte GPS-halsbånd som redskab til at overvåge velfærden hos udsatte rewilding-dyr, hvis dyreværnsreglerne lempes, så tilsynet med dyrene ændres til ’bestandsniveau’.

GPS-halsbånd vil gøre det muligt at ’følge dyrenes bevægelsesmønstre, aktivitetsniveau og nøjagtige placering i landskabet’, fremgik det ved et samråd for nylig.

Står fast på regler

I Venstre mener dyrevelfærdsordfører Erling Bonnesen, at sagen understreger, at regeringen ikke bør lempe dyreværnsreglerne i lovforslaget om de nye naturnationalparker.

»Sagen fra Mols Bjerge illustrerer, at man kan skade dyrevelfærden ved at lave GPS-overvågning. For mig understreger det mit synspunkt om, at den generelle dyrevelfærdslovning skal overholdes til punkt og prikke - også i naturnationalparkerne«.

GPS-halsbåndet på den drægtige hoppe skulle ifølge Naturhistorisk Museum bidrage med data til videnskabelig følgeforskning til rewildingprojektet i Mols Bjerge,

Faktaboks

Ingen anmærkninger

  • Hoppen med GPS-halsbåndet gik på Molslaboratoriets rewilding-arealer.
  • Rewilding-projektet startede i 2016, til dato uden veterinære anmærkninger.

Kilde: Naturhistorisk Museum.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle