Husk, at grise skal afblødes

Aflivning med boltpistol alene er ikke tilstrækkeligt. Først når grisen er afblødt, er aflivningen fuldført.

Aflivning af svin er én af mange arbejdsopgaver i besætningen. Aflivning er dog sjældent en populær aktivitet i besætningen og ofte ender opgaven hos besætningens ejer. Ifølge Bekendtgørelsen om slagtning og aflivning af dyr, regnes dyr kun for , når de er skudt med en boltpistol.

Selve aflivningen sker ved overskæring af halspulsårerne og efterfølgende afblødning. Snittet lægges med en skarp slagterkniv på tværs af undersiden af halsen lige bag kæbegrenene. Det skal være et dybt snit, så halsens store pulsårer overskæres. Dansk svineproduktion har tidligere udsendt kampagnemateriale med beskrivelse af aflivningsproceduren ved korrekt brug af boltpistol og afblødning, og nu sættes der atter fokus på emnet.

"Der er stadigt svineproducenter, der ikke følger reglerne på dette område, og det går ikke – grisen SKAL afblødes," siger gdr. Lindhart B. Nielsen, Dansk Svineproduktion.

En dårlig sag

Dyr der ikke når slagteriet, men aflives i besætningen på grund af skader eller sygdom, er i forvejen en dårlig sag som tiltrækker sig opmærksomhed fra offentligheden.

"En historie i nyhederne om blot nogle få danske grise, der ikke er aflivet korrekt, vil derfor kunne skade branchens image," siger Dansk Svineproduktions formand.

Dansk Svineproduktion er i kontakt med Fødevarestyrelsen, der tilsvarende er opmærksom på problemstillingen med manglende afblødning. Fødevarestyrelsen vil derfor øge kontrolindsatsen på området i fremtiden for at fremme, at kvæg og svin aflives korrekt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle